Red de Hout: Raad van State kon niet anders dan bezwaren tegen ziekenhuisplan afwijzen, zo diep zijn we gezonken

Gert van der Maten
Alkmaar

,,Wij hebben natuurlijk gelijk” zegt Johan Bos van Stichting Red de Hout. ,,Kijk maar op onze Facebookpagina. Er is geen speld tussen te krijgen. Maar ja gelijk hebben is nog niet gelijk krijgen. We hadden dit wel verwacht, maar we hadden natuurlijk op iets anders gehoopt.”

Volgens Bos kon de Raad van State niet anders dan alle bezwaren van tafel vegen tegen het bestemmingsplan voor het nieuwe ziekenhuis van Alkmaar. ,,Dit is het gevolg van 25 jaar neo-liberaal beleid. De Raad van State kan niet anders dan zich baseren op de wetten die in dit land de afgelopen jaren zijn aangenomen.”

Red de Hout keerde zich tegen de plannen voor een nieuw ziekenhuis. Niet omdat de stichting tegen de modernisering is, maar omdat er bomen voor moeten sneuvelen. Een kleiner ziekenhuis, of een iets andere positionering kan rekenen op enthousiasme van Red de Hout.

,,Nederland is een ecologisch rampgebied” vindt Bos. ,,Of het nu om de bio-industrie gaat of over herrie van Schiphol. In Europa zijn wij het slechtste jongetje van de klas. En deze uitspraak is een reflectie van hoe wij omgaan met onze leefomgeving.”

,,We zijn moreel zo diep gezonken dat niemand zich er meer druk over maakt dat straks alle weidevogels zijn verdwenen en dat het straks ook stil is in de vroeger o zo vogelrijke Alkmaarder Hout. Terwijl wetenschappelijk is bewezen dat natuur, dat groen, genezend werkt. Wat dat betreft is de Hout een concurrent van het ziekenhuis. Hoe gezonder de mensen, hoe minder medische zorg er nodig is. Of andersom: hoe minder natuur, hoe duurder de gezondheidszorg.”

Onprofessioneel

Dat er nu toch een deel van de Hout voor het nieuwe ziekenhuis gebruikt mag gaan worden is volgens Bos te wijten aan de ’onprofessionaliteit en naïviteit’ van de gemeenteraadsleden.

Bos kondigt aan dat Red de Hout haar pijlen nu gaat richten op de omgevingsvergunning (bouwvergunning) die het ziekenhuis nu moet aan aanvragen. ,,Als die er ligt, kunnen wij weer bezwaar gaan aantekenen.”

,,Recent is er een ’Deltaplan Biodiversiteit’ gepresenteerd. En de Hout is heel biodivers. Dat geeft ons de mogelijkheid om meer specifiek in bezwaar te gaan, weer tot de Raad van State aan toe.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen