Raad van State geeft groen licht voor nieuw ziekenhuis in Alkmaar

Huidige Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.

Huidige Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.© Archieffoto: Hans van Weel

Gert van der Maten
Alkmaar

Het Noordwest Ziekenhuis mag gaan bouwen in Alkmaar. De Raad van State heeft vanmorgen het bestemmingsplan voor de vernieuwbouw goedgekeurd.

Alle bezwaren tegen de nieuwbouw zijn door de Raad van State van tafel geveegd. Dat betekent dat NWZ nu een omgevingsvergunning (bouwvergunning) kan gaan aanvragen. De bedoeling is dat de bouw begin volgend jaar van start gaat.

De bezwaren waren in gebracht door Stichting Red de Hout, Stichting Animo, Stichting Milieubelang en de bewonersvereniging van de Metiusgracht. Veel aandacht trok het verzet van Red de Hout tegen de kap van bomen in een gedeelte van de Alkmaarder Hout. De telling van het aantal waardevolle bomen daar zou niet zorgvuldig genoeg zijn geweest. De Raad van State is het daar niet mee eens.

Ook vindt de Raad van State dat alternatieven voor de bouwlocatie voldoende zijn afgewogen. Alle vier de bezwaarmakers vonden dat de zogenoemde ’nulvariant’ waarbij geen enkele boom omgehakt zou hoeven te worden, niet goed is onderzocht. De Raad van State vindt echter dat voldoende zorgvuldigheid is betracht. Hetzelfde geldt voor onderzoek naar beschermde diersoorten.

Prullenbak

Op één punt krijgen Animo en Milieubelang gelijk. Toen het bestemmingsplan eind 2017 door de gemeenteraad werd vastgesteld, was de berekening van het benodigde aantal parkeerplaatsen niet volledig. Formeel gaat het hele bestemmingplan daarom de prullenbak in. Maar omdat gemeente en ziekenhuis dat daarna hebben goedgemaakt, blijven alle bepalingen uit het bestemmingsplan gewoon van kracht.

In een eerste reactie zegt het ziekenhuis erg blij te zijn met de uitspraak. Het wil echter wel nog even uitzoeken of de ’prullenbak-maar-toch-weer-niet’-clausule nog een juridisch staartje krijgt. Gemeentelijke juristen zeggen dat dit niet het geval is.

Jurgen Sernee, lid raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep, zegt in reactie op de uitspraak:,,We zijn ontzettend blij dat de vernieuwbouw van het ziekenhuis en een verdere vergroening van het ziekenhuisterrein met deze uitspraak een flinke stap dichterbij zijn gekomen.”

De Raad van State mengt zich niet in de discussie over staatssteun. Red de Hout voerde op het laatste moment aan dat de gemeente NWZ op illegale gronden financieel steunt. Staatssteun mag niet van de Europese Commissie omdat daarmee de concurrentie tussen ondernemingen wordt vervalst. Momenteel zijn advocatenkantoren aan het welles-nietesen over dit punt. De Raad van State vindt dat Red de Hout de kwestie eerder had moeten inbrengen zodat alle betrokken partijen in deze zaak een standpunt hadden kunnen innemen.

Nog niet mat

Red de Hout heeft eerder aangekondigd een klacht over de staatssteun te zullen indienen bij de Europese Commissie. Woordvoerder Johan Bos zegt dat daar nu over wordt nagedacht. In een reactie op de uitspraak zegt Bos dat de bezwaarmakers deze zet nu hebben verloren, maar dat het schaakspel nog niet is uitgespeeld. ,,We staan nog niet mat”. Red de Hout zal, zo kondigt hij aan, nu in detail de omgevingsvergunning gaan aanvechten.

Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar verwacht niet dat dat vertraging voor de bouw gaat opleveren. ,,Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, is de omgevingsvergunning een vrij zeker proces.” Dijkman is blij dat de Raad van State vindt dat de gemeente zorgvuldig is geweest. ,,We zijn blij en enthousiast dat de weg nu vrij is voor het moderniseren van het ziekenhuis dat toch een verzorgingsgebied bedient van 600.000 inwoners.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen