Ziekenhuis Alkmaar uiteindelijk misschien wel kleiner dan mag

Gert van der Maten
Alkmaar

Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, kan het ziekenhuis de daadwerkelijke bouw gaan voorbereiden.

Die vernieuwbouw is opgesplitst in drie fasen waar in totaal zeventien jaar voor is uitgetrokken De eerste fase, waar het Noordwest Ziekenhuis nu de details van kan gaan invullen, moet tot 2022 duren.

Als die uitwerking er ligt zal pas echt duidelijk worden hoeveel grond het ziekenhuis gaat afknabbelen van de Alkmaarder Hout. Pas dan zal ook vaststaan hoeveel bomen er nu echt omgehakt moeten worden.

Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar denkt dat dat nog wel eens mee zou kunnen vallen. Volgens hem kan het heel goed zijn dat het uiteindelijk bouwplan minder ruimte inneemt dan wat er nu mag van het bestemmingsplan.

Waarmee actievoerder Johan Bos van Red de Hout op zijn wenken bediend zou worden. Hij vindt dat het ziekenhuis zich moreel verplicht zou moeten voelen (,,als ze werkelijk midden in de maatschappij willen staan”) om uit het bos weg te blijven. ,,Het mag daar nu wel, maar het hoeft niet.”

Per boom

Dijkman voorspelt dat de gemeente per boom zal bekijken of die werkelijk om moet of dat er misschien bouwtechnisch iets kan worden aangepast zodat kap niet nodig is. ,,Voor elke boom moet natuurlijk een kapvergunning aangevraagd worden.”

Acuut

NWZ gaat nu voor de eerste fase een omgevingsvergunning aanvragen. Daar is het ziekenhuis naar verwachting de rest van dit jaar wel zoet mee, zodat begin 2020 de eerste paal de grond in kan. De tweede fase zou rond 2028 gereed moeten zijn en de derde rond 2035.

De fase die nu is aangebroken, behelst voornamelijk de nieuwbouw van de zogenoemde ‘acute as’. Hier bevinden zich de operatiekamers (complexe zorg), het ’spoedplein’ met onder meer de spoedeisende hulp. Ook gaat het om de intensive care en verpleegafdelingen (complexe zorg). Het geheel komt -gezien vanaf de huidige hoofdingang- links naast het bestaande ziekenhuis te liggen

Tijdens deze eerste fase wordt -in wat nu de ’voortuin’ is- ook de ondergrondse parkeergarage aangelegd en wordt Huize Westerlicht gerenoveerd. In dat voormalige verzorgingshuis worden onderwijs- en kantoorfuncties ondergebracht.

Dat de bouw in drie fases is opgesplitst, geeft NWZ financiële armslag doordat de kosten worden gespreid. Maar ook verandert de zorg erg snel en biedt een spreiding de gelegenheid om gaandeweg de vernieuwbouw de plannen bij te stellen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen