RIVM: werking Smogkiller voor bestrijden grafietregens Wijk aan Zee ’moeilijk voorstelbaar’

RIVM: werking Smogkiller voor bestrijden grafietregens Wijk aan Zee ’moeilijk voorstelbaar’
Beverwijk

Het RIVM is niet overtuigd van het nut van het plaatsen van Smogkillers, apparaten die grof- tot ultrafijnstof opzuigen uit de lucht, in Wijk aan Zee. Wetenschappelijk onderzoeker Joop Wesseling vindt het plan van uitvinder Peter van Wees ’erg ambitieus’.

Deze krant vroeg het RIVM om een reactie op het plan van Van Wees om een stuk of twintig Smogkillers van zo’n 8,5 meter lang in en rondom het dorp te plaatsen. Met ventilatoren en negen verschillende behandelingen in het apparaat kan de luchtvervuiling van Tata Steel en Harsco in het dorp tot een minimum teruggebracht worden, meldde de uitvinder. Hij gaf maandag een demonstratie van een klein exemplaar van de Smogkiller aan de redactie van deze krant. De resultaten waren overtuigend: vervuilde lucht werd opgezogen en aan de andere kant van het apparaat 100 procent schoon weer uitgeblazen. Met een fijnstofmeter werden de resultaten gecontroleerd. Maar werkt dit ook in een heel dorp? Wesseling uit de nodige twijfels. ,,Zonder dat uit een gedegen studie blijkt dat je alle lucht in het hele dorp door het apparaat heen krijgt, is het lastig voorstelbaar dat dit gaat werken.”

Wesseling wijst hierbij op soortgelijke initiatieven in Eindhoven en Arnhem, waar stofvangers in een parkeergarage en lantaarnpalen zijn aangebracht. Ze blijken weinig effect te sorteren. ,,Ik zeg niet dat het in Wijk aan Zee niet kan, maar het lijkt me erg ambitieus”, zegt de RIVM-onderzoeker.

Effectiviteit

Van Wees meent dat het RIVM appels met peren vergelijkt. ,,Ik ben al twintig jaar met dit product bezig en ik ken uiteraard de projecten in Eindhoven en Arnhem. De capaciteit en daarmee de effectiviteit van de apparatuur was veel kleiner dan mijn product. Eén Smogkiller maakt 100.000 m3 vervuilde lucht 100 procent schoon per uur.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons