Slimste Huis van Alkmaar is niet dood. De overlijdensberichten waren voorbarig. Er is een plan B.

Slimste Huis van Alkmaar is niet dood. De overlijdensberichten waren voorbarig. Er is een plan B.
Alkmaar

Een voorbarig overlijdensbericht. Het Slimste Huis van Alkmaar is nog niet ten onder. De ’redding’ is er nog niet, maar het lot is ook zeker nog niet bezegeld van het futuristische huis dat onder meer laat zien hoe senioren gemakkelijker kunnen leven.

In september loopt het huidige huurcontract af, geeft de gemeente geen geld meer en de makelaar loopt al met een tehuurbord onder de arm. Toch geeft het Slimste Huis zich niet zomaar gewonnen. „Het is pas over als de sleutel omgedraaid is. Er is een plan B”, zegt Corien van Berlo, al vijf jaar aan het roer als coördinator bij het Slimste Huis aan de Noorderkade.

De invulling van plan B is nog nader te bepalen, geeft de coördinator aan. „Er zijn miljoenen wegen naar Rome. Alle opties liggen nog open. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd en gebrainstormd. ’Men’ is enthousiast.”

Het Slimste Huis opende in 2014 de deuren als paradepaard van toenmalig wethouder Anjo van de Ven. Het ’huis’ is ingericht door Smart Homes, het kenniscentrum domotica en slim wonen in Nederland. Het huis opende met een tentoonstelling met onder meer robotstofzuigers, een alarm bij epileptische aanvallen en sensors. De snufjes zijn bedoeld om senioren te helpen bij het zelfstandig leven.

De toen kersverse coalitie besloot in de zomer van 2018 het project financieel los te laten. Er was ook al kritiek vanuit de gemeenteraad geweest, die zich afvroeg of het huis de kosten waard was. De gemeente droeg 1,6 ton per jaar bij.

Die politieke zet betekent niet automatisch de dood van het project, benadrukt Van Berlo. „Het plan was voor vijf jaar, het loopt nu ten einde. Ik snap het ook wel. De gemeente heeft vijf jaar lang de kosten gedragen. Nu is het voor ons de uitdaging om op eigen benen te staan.”

De wens is doorzetten en het liefste op dezelfde locatie. „Verhuizen zou zonde zijn. Dan moet je weer vanaf nul beginnen. Het was niet eenvoudig om het neer te zetten. Mensen moeten nieuwsgierig worden en dat is een proces. Een olievlek die vergroot.” En die is vergroot. In 2016 waren er 4300 bezoekers. De jaren daarna is dat aantal met eerst zestien en daarna zeventien procent gegroeid.

Het is hoe dan ook tijd voor een nieuwe invulling. Een huis gericht op de toekomst en innovaties raakt snel achterhaald zonder vernieuwingen. ’Een nog slimmer huis’ of meer een instituut, Van Berlo zou zelf een verbinding willen leggen tussen onderwijs en zorg. „Dat is belangrijk. Er is een enorm tekort aan handen. Hoe ga je daarmee om?”

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons