Scholieren koken en serveren in horecawedstrijd

Volendam

Het Don Bosco College in Volendam vormt donderdag het decor voor een regionale vakwedstrijd horeca.

De Volendamse school neemt het daarin met een team van drie leerlingen op tegen onder meer Compaen vmbo uit Zaandam. Daarnaast doen er nog vijf scholen uit Noord-Holland mee aan deze culinaire wedstrijd. Ze zijn afkomstig uit Heemskerk, Grootebroek, Hoorn, Amsterdam en Laren. Elk team bestaat uit twee koks en één gastheer/gastvrouw.

De koks bereiden een driegangenlunch voor zes personen, waarbij zij zullen worden beoordeeld op kooktechniek, smaak en hygiëne. De gastheer/gastvrouw legt een aantal testen af, zoals tafeldekken zonder fouten, etiquetteleer, wijnkennis, verkooptechnieken, het maken van koffie, het openen van een fles wijn en het zelfstandig bereiden van een cocktails. Uiteindelijk wordt de door de koks bereide lunch uitgeserveerd aan de gasten.

Er is een vakkundige jury aanwezig. Martijn Meijerrathken, ’executive chef’ van het Volendamse art hotel Spaander, en Perry Bron, docent en loopbaanbegeleider Scholen aan Zee, beoordelen het werk in de keuken. In het restaurant wordt gejureerd door Richard Wattimena, maître-sommelier van het Monnickendamse restaurant Naang Nuan, en Karen Dekker, maître-sommelier van hotel-restaurant De Fortuna in Edam.

De gasten die aan de lunch deelnemen zijn vertegenwoordigers van scholen en sponsoren. Om 15.30 uur zal bekend zijn welke school de vakwedstrijd heeft gewonnen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.