Handbalsters CSV met dynamischer spel titelkandidaat

De handbalsters van CSV.
© Aangeleverde foto
Castricum

Het gaan een spannende paar laatste weken worden voor de handbalsters van CSV. Want waar niemand van tevoren mee rekening gehouden had, zou zomaar kunnen gebeuren. De Castricumse ploeg is nog volop in de race voor het kampioenschap in de tweede klasse.

Het had zelfs zondag al een flinke stap kunnen zetten, maar door een nederlaag bij Tonegido is het slot van de competitie toch nog wat enerverender geworden. Zeker nu komende zaterdag het uitduel tegen directe concurrent Meteoor op het programma staat. ,,Dan zij we waarschijnlijk weer zo goed als compleet”, blikt coach Eddo Laarhuis alvast vooruit. Want in Hippolytushoef ontbraken vaste krachten vanwege vakantie. ,,En niet de minsten”, aldus speelster Willeke Burgmeijer. Al is er wel begrip voor hun afwezigheid. ,,Niemand had gedacht dat we nu nog mee zouden doen om het kampioenschap.”

Laarhuis is sinds dit seizoen coach, maar is de eerste die zijn eigen rol in het succes bagatelliseert. ,,Ik kom uit de atletiek en heb helemaal geen verleden in het handbal. Al speel ik het inmiddels wel, want ik vind het ontzettend leuk. Ik ben erbij betrokken geraakt via mijn vrouw (Petri Koopman), maar mijn voornaamste taak is het wisselen. Qua tactiek redden zij het verder heel goed zelf.”

Het succes is volgens Laarhuis vooral op het conto van trainer Marcel Krom te schrijven. Krom is al vanaf zijn achttiende in allerlei hoedanigheden bij de club betrokken en traint het team vanaf dit seizoen één keer in de week en is af en toe bij de wedstrijden aanwezig. ,,Voor vaker heb ik helaas geen tijd.”

Dat CSV met grotendeels hetzelfde team veel beter presteert dan in voorgaande jaren, heeft wellicht te maken met een wat andere speelfilosofie, denkt Krom. ,,Ik trof een team dat heel statisch handbal speelde en daar moest wat meer beweging in gebracht worden. En daarvoor heeft het team zich echt opengesteld en de filosofie zich eigen gemaakt. De kracht van deze ploeg is dat zij zichzelf heel goed kunnen coachen.” Een keerzijde is dat de selectie krap is. ,,Dus we kunnen er niet teveel missen. Iedereen moet fit blijven.”

Tot nu toe lukt dat aardig. ,,Op de een of andere manier voelt het allemaal goed dit seizoen”, stelt Laarhuis. Een seizoen dat nu al geslaagd is, vult Krom aan ,,Derde of vierde worden was al fantastisch geweest.” Nu is promotie dichtbij. Burgmeijer ziet het wel zitten. ,,Een mooie uitdaging. En je treft weer eens wat andere teams.” Maar dan moet er wel wat gebeuren, weet Krom. ,,Tactisch en technisch gaat het lukken, maar qua fysiek en conditie moet het dan wel beter worden.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland