Dubbelslag op 400 meter bij EK indooratletiek: brons voor Castricumse, brons voor Heerhugowaarder

Lisanne de Witte op de 400 meter tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.© ANP

Marco Knippen
Glasgow

Lisanne de Witte onderstreepte zaterdagavond bij het EK indooratletiek in Glasgow op de 400 meter geen eendagsvlieg te zijn, terwijl Tony van Diepen op dezelfde afstand zijn internationale doorbraak beleefde.

De 26-jarige Castricumse veroverde brons in een persoonlijk record (52,34 seconden), terwijl de 22-jarige Heerhugowaarder niet alleen voor persoonlijke besttijd maar óók een nationaal record tekende: 46,13.

Lees ook: De Witte uit Castricum vecht zich naar brons op 400 meter EK indoor [video]

Vorige zomer verraste De Witte met eveneens brons op de 400 meter bij het EK in de buitenlucht in Berlijn in een Nederlands recordtijd van 50,77. In Glasgow moest zij er hard voor werken, aangezien ze na de eerste 200 meter naar de vijfde positie werd verdrongen.

De Zwitserse Léa Sprunger snelde naar het goud in 51,61. Ook de vrouw die het zilver pakte, de Belgische Cynthia Bolingo, was niet te achterhalen (51,62). Met een uiterste krachtsinspanning achterhaalde De Witte in het slotstuk nog wel twee concurrentes.

,,Omdat ik in baan één moest starten, wist ik dat het een supermoeilijke race zou worden’’, aldus De Witte.

,,Ik wist dat ik keihard moest gaan. Ik moest vechten voor m'n plek, dat heb ik letterlijk gedaan. Ik moest op de laatste meters binnendoor. Dat was een gok, maar wel de enige mogelijkheid om er nog langs te komen. Dit is echt een heerlijk gevoel. Ik ben blij dat het me weer gelukt is, dat het succes niet eenmalig is."

Tony van Diepen op de 400 meter tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.© ANP

Lees ook: Heerhugowaarder Van Diepen pakt brons op 400 meter Ek indoor in record [video]

Van Diepen moest alleen de Noor Karsten Warholm (goud in 45,05) en de Spanjaard Óscar Husillos (zilver in 45,66) voor zich dulden.

Hij ging praktisch op de meet voorbij de Sloveen Luka Janezic en struikelde naar de bronzen medaille. De schaafplekken op zijn bovenarm én gekneusde schouder vormde naderhand het illustratieve bewijs voor die alles-of-niets-poging.

,,M’n tijd maakt me eigenlijk niks uit, de medaille betekent veel meer voor'', bekende Van Diepen. ,,Dit was het maximale dat ik kon leveren. Het onderstreept voor mij dat m’n carrière nu echt op gang is gekomen. Ik heb hier killersmentaliteit laten zien.’’

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen