Zeer grote brand in boerderij Purmer, bewoners op tijd gevlucht [video’s]

1 / 4
Internetredactie
Purmer

In een woonboerderij aan de Oosterweg in Purmer woedt zaterdag sinds het begin van de avond een ’zeer grote brand’. De brandweer is met veel man ter plaatse om het vuur te bestrijden.

Er wonen drie gezinnen in de boerderij. Een man uit een van de gezinnen vertelt dat zijn gezin naar buiten vluchtten toen ze binnen rook zagen. Brandweermannen kwamen de geredde cavia’s van dat gezin brengen.

Burgemeester Luzette Kroon (Waterland) is ook bij de brand aanwezig. ,,Een drama”, zegt ze. ,,Je kunt niet veel meer doen dan de bewoners troosten. Hun woning is verloren.” De gezinnen worden elders opgevangen.

Volgens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zijn alle mensen en dieren uit het pand. Er kan stankoverlast zijn in Edam-Volendam door de brand.

Rond 21.30 uur wordt nog geblust. De brandweer laat dan weten te denken nog enkele uren bezig te zijn. De woonboerderij is volledig verwoest.

Een naastgelegen boerderij wordt vanwege de vonkenregen natgespoten om te voorkomen dat ook deze vlam vat. Paarden van de woning daarnaast zijn verplaatst om uit de rook te houden.

De brand brak uit op de bovenste verdieping van de boerderij. Het vuur sloeg rond 19 uur door het dak. De brandweer Edam meldt dat het dak is ingestort.

Rond 18 uur werd de brand gemeld. Om 20 uur reden nog steeds opgeroepen brandweereenheden naar de Oosterweg. Onder meer de brandweer uit Purmerend, Zaandijk, Edam, Kwadijk en zelfs uit Amsterdam is gealarmeerd.

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland waarschuwt mensen in de buurt dat zij uit de rook moeten blijven. De Oosterweg is helemaal afgesloten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto: DNP.NU/Dirk Jan Bood

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.