Uitdagende kamermuziek in Jagthuis Nederhorst den Berg

Het Jacob Olie Trio.© Foto Foppe Schut

Rudolf Hunnik
Nederhorst den Berg

Menig kamermuziekensemble draagt een naam van een bekend figuur uit de muziek. Het Jacob Olie Trio is vernoemd naar de beroemde Amsterdamse stadsfotograaf uit de negentiende eeuw.

Volgende week vrijdag speelt het trio opvallend repertoire in Het Jagthuis in Nederhorst den Berg met op het programma: ‘Pianotrio in Es, op. 100’ van Schubert, ‘Pianotrio in fis’ van Arno Babajanian en het hedendaagse werk: ‘Café Music’ van Paul Schoenfield.

Het trio bestaat uit Diet Tilanus (viool), Jacobus den Herder (piano) en Jurrian van der Zanden (cello). Het is opgericht in 2016. Violiste Tilanus (1980) haalde haar bachelor aan het Conservatorium in Amsterdam en haar master aan de Guildhall School of Music and Drama in London. Ze speelt ook in het bekende Amsterdam Sinfonietta.

Ze kent cellist Jurrian van der Zanden uit London, waar hij studeerde aan dezelfde opleiding. ,,Terug in Nederland kwamen we elkaar tegen en we wilden graag samen spelen. Jacobus den Herder leerde ik kennen toen ik moest invallen in ‘Winterreise’, een multimediaconcert dat hij heeft georganiseerd. We gingen meer kamermuziek spelen en het klikte gewoon.” Zo’n tien keer per jaar treedt het drietal op, steeds met nieuw repertoire.

De naam van het trio ontstond bij Tilanus thuis. ,,Het was een passende keuze: ik woonde in het huis dat eens van de fotograaf Jacob Olie (1834-1905) was. Dat is in Zandhoek op Realeneiland in Amsterdam. In zijn tijd was het een wat ruige buurt. Er stonden fabrieken in de buurt en er was een open verbinding naar de zee. Het opkomende water werd toen met schotten in de tuin tegengehouden. Dat is nu wel anders.”

In Het Jagthuis worden drie trio’s gespeeld. Schuberts ‘Pianotrio in Es, op. 100 (1827)’ is een veel gespeeld werk. Minder bekend is ‘Pianotrio in fis’ (1952) van de Armeense componist Arno Babajanian (1921-1983). ,

Jazzy en swingend

,Hij leefde in de Sovjettijd en was een groot muziektalent. De Russische componist Khachaturian gaf zijn ouders als advies dat hij een goede muziekopleiding moest krijgen. Op zijn zevende ging hij naar het conservatorium in Armenië en later naar Moskou.” Zijn ‘Pianotrio’ is geschreven in de stijl van Prokofjev en Sjostakovitsj. ,,Het is een zwaar werk en heeft een treurige opening. Interessant is wel dat het laatste deel juist ritmisch, jazzy en swingend is.”

Ook ‘Cafe Music’ (1987) van Paul Schoenfield (1947) is jazzy. ,,Schoenfield heeft een joodse achtergrond en je hoort folk- en Klezmermuziek terug in dit werk. ‘Café Music’ is wel een lastig stuk om te spelen. Maar zo’n laatste deel van Babajanian, waarbij de muziek van alle instrumenten goed samen moet vallen, is ook een uitdaging. De uitdaging bij het ‘Pianotrio’ van Schubert is dat iedereen het kent en je daar een eigen taal in moet vinden. Verschillende uitdagingen dus.”

Jacob Olie Trio, vrijdag 8 maart in Het Jagthuis in Nederhorst den Berg. Aanvang: 20.15 uur. www.jagthuis.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen