Zwarte zwanen in kasteelgracht Medemblik

De zwanen mogen los! Links kasteelvrouw Emma Buius, De zwarte zwanen worden uitgezet in de slotgracht van Radboud.

De zwanen mogen los! Links kasteelvrouw Emma Buius, De zwarte zwanen worden uitgezet in de slotgracht van Radboud.

Martin Menger
Medemblik

,,Ze piepen nog, zo jong zijn ze”, zegt Medemblikker Jan Schouten. Hij liet uit zijn eigen collectie vier jonge zwarte zwanen los in de slotgracht van kasteel Radboud.

Zijn vier gevederde presentjes zwemmen beduusd weg, want ze zijn volgens Schouten lang niet zoveel ruimte gewend. Samen met zijn vriendin Corrie Zwaan zijn maat Henk Oppenhuizen liet hij de vier zwanen los uit de transportkooi.

Emma Buis, de ’kasteelvrouwe’ die de scepter over het kasteel zwaait, is in haar nopjes met de nieuwe aanwinsten. ,,Wat ziet dit er leuk uit”, roept ze blij wanneer de zwarte zwanen aan hun eerste rondje slotgracht beginnen.

Voeren

,,Op het moment dat we van Jan hoorden dat hij wel vier van deze mooie vogels over had, zagen wij dit wel zitten”, vertelt zij. ,,Want wij willen dat het kasteel vooral in trek raakt bij gezinnen met jonge kinderen. En wat is er nou mooier dan dat je vanaf de brug de zwarte zwanen kan voeren?”

Schouten heeft de vier grachtgasten zelf groot gebracht. ,,Ik denk dat ze het hier wel voor elkaar hebben”, zegt hij tevreden. ,,Ze hebben hier gras, lekker veel water en ik denk dat wanneer je ze elke dag voert, ze helemaal geen behoefte hebben om weg te gaan. Daarnaast zijn dit in de regel al wat tamme vogels, die doen in de regel niet zo moeilijk.”

De zwanen zijn gekortwiekt, zodat ze de eerste maanden niet kunnen wegvliegen. En wie weet komen er volgend jaar zwarte zwanen-eieren. ,,Als het goed is, zijn het drie vrouwtjes en één mannetje”, vult Oppenhuizen aan.

Meer nieuws uit West-Friesland