Zaanstad kan geen nee zeggen tegen asfaltdeal

Zaanstad

De gemeenteraad kan eigenlijk geen nee zeggen tegen de grote ingrepen in het wegennet die Zaanstad samen met de regio en het rijk wil uitvoeren.

De Thorbecketunnel, een ongelijkvloerse kruising van het spoor en de Guisweg en het ombouwen van de eerste kilometer van de A7 tot een gewone stadsweg met lagere snelheid en extra aftakkingen, is een pakket waar volgens wethouder Gerard Slegers met goed fatsoen niets aan te veranderen is. Hij begrijpt ook niet waarom iemand dat zou willen, want het is volgens hem een buitenkansje waar Zaanstad enorm van gaat profiteren.

Maar de wens om het aan het pakket te sleutelen bestaat wel degelijk. Zo wil GroenLinks dat stiller asfalt en geluidsschermen op de A8 bij Koog aan de Zaan er aan toegevoegd worden. Dat liever, zei Hildr Vogelesang, dan de twee keer drie rijstroken op de A7 naar Purmerend. Die kunnen haar gestolen worden. Een opmerkingen die haar donderdag in het Zaanstad Beraad niet in dank werd afgenomen.

De PVV wil dat de tunnel bij de Thorbeckeweg vervalt. Peter van Haasen verwacht daarvan als enige resultaat dat de files zich zullen verplaatsen naar het volgende verkeerslicht.

Daarnaast heeft Vogelesang als kritiekpunt dat veel te veel onduidelijk is, zowel wat er precies gaat gebeuren als aan de financiële kant. Zo is totaal onbekend wat er precies bij de A7 nodig is. Er wordt gedacht aan een rotonde ter hoogte van het Pascal College met korte verbindingen naar Zaandam-Oost en het sportpark. Maar of dat het plan wordt, staat niet vast en de kosten van het project zijn evenmin bekend.

Blijft overeind staan, zegt Slegers, dat het een unieke kans is om een aantal grote problemen op korte termijn op te lossen voor betrekkelijk weinig geld. Hij voelt zich in de steek gelaten als de gemeenteraad daaraan gaat morrelen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen