Zaanstreek moet eind dit jaar al klaine hoissies hebben

Tiny house in Alkmaar.

Rob Swart
Zaanstad

Voor het eind van het jaar moeten de eerste tiny houses ergens staan. Met die ambitie sloot D66-raadslid Jan de Vries dinsdag de presentatie over de bouw van tijdelijke starterswoningen af.

Het had iets van een greep naar de macht. In een half duistere zaal - er was een stop doorgebrand - op de Industrieweg werden de plannen gepresenteerd om snel woningen voor jongeren te gaan bouwen. Een handvol raadsleden van verschillende partijen, vertegenwoordigers van Werkom en Trias vmbo en een architect willen het gewoon gaan doen omdat de normale route te veel tijd kost. En de gemeente? ,,Die hoeft alleen maar een vergunning te geven’’, aldus De Vries.

Het idee is eenvoudig. Architect Paul Kramer heeft de tekeningen en een prototype al klaar, Werkom en Trias gaan de huisjes bouwen. Het enige dat nu nodig is, is een stuk grond dat tijdelijk beschikbaar is. Zodra dat er is, is het volgens CDA-er Tom Grootjen een kwestie van rekenen, de financiering organiseren en gaan.

De bewoners kunnen hun huis kopen of huren. Kopers hebben als voordeel dat ze het ook zelf in elkaar kunnen zetten en veel geld kunnen besparen. De prijs blijft dan onder de veertigduizend euro.

Een voorwaarde is wel dat bewoners bereid moeten zijn om na verloop van tijd met huis en al te verhuizen naar een volgend terrein dat tijdelijk beschikbaar is.

De initiatiefgroep met de naam Thous heeft een lijst met mogelijke vestigingsplaatsen in Zaanstad (oa. Hemmes, Omzoom, Pont Meijer, Meneba, Forbostrook) en een in Uitgeest.

Een klain hoissie heeft 22 vierkante meter aan bruikbare ruimte en is van alle gemakken voorzien. De maatvoering is zo, dat het later ook in een tuin gezet kan worden als schuur of mantelzorgwoning.

Meer (en inschrijven) op www.thous.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.