’Bescheiden’ garage voor Zaanse Schans

Toekomstbeeld parkeren Zaanse Schans aan de overkant van de Leeghwaterweg: een parkeergarage met loopbrug en een busparkeerplaats.
Zaandam

Een stapsgewijze aanpak, een parkeergarage die zich ’bescheiden voegt naar de omgeving’ en ’zeker geen iconische loopbrug’. In de Ontwikkelingsstrategie Zaanse Schans worden de parkeerplannen zo voorzichtig mogelijk gepresenteerd.

Het Zaanse Schansbestuur denkt al lang na over een parkeergarage om de stroom autotoeristen kwijt te kunnen. Bij voorkeur komt die ten zuiden van de Leeghwaterweg.

Het plan is nu om het stapsgewijs te doen. Volgens het Schansbestuur en de gemeente is dat op aandringen van de ondernemers op de Schans.

Als eerste oplossing wordt gedacht aan een parkeerterrein op de plek van het B-veld van ZVV Zaandijk. Later wordt een parkeergarage gebouwd op de plek van de gebouwen van de vroegere Zaanse Zakkenhandel. Die parkeergarage krijgt een wandelbrug naar de Schans, over de Leeghwaterweg heen. Als dat allemaal af is, blijft het B-veld een busparkeerplaats en een overloopterrein voor auto’s.

Het kan niet allemaal zomaar gebeuren. Het B-veld kan alleen vrijkomen als het Sint Michaël College een kunstgras voetbalveld krijgt, waar ZVV Zaandijk ook op kan spelen. In het gebouw van de Zaanse Zakkenhandel zit nu destilleerderij De Tweekoppige Phoenix. Die zou daar dus weg moeten.

Vergunningparkeren

Ook is overleg met de omgeving nodig. Onder meer om te vragen of die voelt voor vergunningparkeren. Daaraan wordt gedacht om wildparkeerders de pas af te snijden. Die zijn een probleem langs de Lagedijk, bij de voetbalvelden en op het industrieterrein.

Als het ten zuiden van de Leeghwaterweg niet lukt, is plan B een parkeergelegenheid tussen het Zaans Museum en het Michaël College.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen