Lichttoer met Willeke van Ammelrooy over massamoord op ’Beverwijkse’ Georgiërs

Willeke van Ammelrooy.© ANP

Bart Vuijk
Beverwijk

Actrice Willeke van Ammelrooy uit Beverwijk leent haar stem aan een bijzondere theatrale audiotour, die donderdagavond van start gaat op begraafplaats Rusthof in Leusden, nabij nazi-Kamp Amersfoort. Zij kruipt in de huid van de Georgische Dali Asanisjvili, wier vader in 1945 in Beverwijk door de nazi’s is doodgeschoten.

Dat gebeurde op 20 april 1945, de verjaardag van Adolf Hitler. Samen met vijftien landgenoten die door de nazi’s krijgsgevangen waren gemaakt, en gedwongen waren om dienst te nemen in het Duitse leger, werd Asanisjvili gefusilleerd vanwege de diefstal van granaten uit een Duits munitiedepot in fort Sint Aagtendijk in Beverwijk. De Georgiërs wilden de granaten aan het Nederlandse verzet geven, maar ze werden betrapt en doodgeschoten.

Na de oorlog zijn de ’Beverwijkse’ Georgiërs herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden.

De Amersfoortse journalist Remco Reiding heeft de gebeurtenissen uitgeplozen, en is meerdere keren in Georgië geweest om nabestaanden op te sporen. Dali Asanisjvili, die in de zeventig is, heeft haar vader nauwelijks gekend. Hij verliet zijn huis en gezin toen zij slechts twee was. Pas in 2012 kwam ze er dankzij Reiding achter wat er met haar vader gebeurd was. Dali kwam in dat jaar naar Beverwijk om de plek te bezoeken waar haar vader is vermoord.

De lichttoer-met-hoorspel die donderdagavond van start gaat op het Russisch Ereveld leidt bezoekers met een koptelefoon langs lichtobjecten, die worden geprojecteerd op de grafstenen in Cyrillisch schrift. Tijdens de wandeling wordt de bezoeker als in een levend hoorspel meegenomen in de gebeurtenissen. Donderdagavond is mevrouw Dali Asanisjvili zelf ook van de partij. In het bijzijn van lokale hoogwaardigheidsbekleders mag zij de pre-premiere bijwonen.

De lichttoer met hoorspel heet ’Licht’ en is tot en met half maart elke zaterdag en zondag tegen de avond te reserveren. Er zijn vier routes met vier verschillende verhalen uitgezet, die met lichtbeelden langs de route worden versterkt. Begraafplaats Rusthof ligt aan de Dodeweg 31 in Leusden. Reserveren voor een audiotour kan voor €7,50 op www.lichtopereveld.eu.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.