Den Haag voorkomt clash fans ADO en Ajax [video]

Ajax-fans demonstreren bij het Strafhof in Den Haag.© ANP/Marten van Dijl

Van onze verslaggever
Den Haag

De gemeente Den Haag heeft zondag voorkomen dat ADO-fans en supporters van Ajax elkaar in de haren konden vliegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De bedoeling was dat de bezoekers uit Amsterdam een demonstratie zouden houden op het Malieveld in Den Haag, maar daar stak burgemeester Pauline Krikke een stokje voor. Op het Malieveld werden zes ADO-supporters aangehouden.

Om veiligheidsredenen werd besloten dat de vijf bussen uit Amsterdam moesten uitwijken naar het terrein bij het Internationaal Strafhof, dat veel verder verwijderd ligt van het centrum van de stad. De Ajax-fans demonstreerden tegen het feit dat ze al jarenlang niet welkom zijn bij ADO.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beslissing van Krikke had ermee te maken dat op het Malieveld tientallen supporters van ADO de Ajax-fans opwachtten en de sfeer daar grimmig was. De supporters werden enige tijd ingesloten door de politie, maar mochten later weer gaan.

Toen hadden de Amsterdammers hun demonstratie inmiddels kunnen houden en konden ze huiswaarts keren. Er is onder meer vuurwerk en een boksbeugel aangetroffen.

Op het Malieveld verzamelen zich fans van Ajax en ADO.© ANP

De bussen met demonstranten werden op de heenweg al tegengehouden op de A44 bij Sassenheim en gecontroleerd. Vanaf daar begeleidde de politie de stoet naar de nieuwe locatie. Het protest van de Amsterdammers verliep volgens de politie zonder verdere bijzonderheden.

De Ajax-supporters die in Den Haag zijn kort na twee uur weer op de terugweg gegaan naar Amsterdam. De demonstratie was aangemeld tot 14.00 uur.

„Volgens afspraak zijn de demonstranten daarna de bus weer ingegaan”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De bussen met de demonstranten werden onder begeleiding van de politie teruggeleid naar de A4 voor de terugweg. ADO verloor de wedstrijd tegen Ajax zondagmiddag met 1-5.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen