Zon bondgenoot voor Deunen en Deinen in Enkhuizen

Zon bondgenoot voor Deunen en Deinen in Enkhuizen
Shantykoor De Kaapstander treedt op tijdens Deunen en Deinen.
© Foto Marcel Rob
Enkhuizen

Toeristen die door de straten van Enkhuizen slenteren, waren aangenaam verrast door de ambiance. Het winterfestival Deunen en Deinen trok een selecte groep bezoekers: aanhangers van folkmuziek en liefhebbers van zeemansliederen uit lang vervlogen tijden.

Drie dagen lang - van vrijdag tot en met zondag was er folkmuziek, kregen shantykoren ruim baan en stonden er op de terrassen een hapje en een drankje klaar. Daarbij trof de organisatie het met de stralende weersomstandigheden, een welkome bondgenoot. ,,Mooier dan dit kan je het niet wensen’’, zo vatte gitarist Peter Oudendijk uit Edam het samen.

Compagnon

Op een steenworp afstand van De Drommedaris had Oudendijk de gitaar uit zijn de hoes gehaald en was hij op een vissersstoeltje gaan zitten. Zijn compagnon voor een dag was de Ierse Sonja O’Brien. Onder een behaaglijke zonnetje speelden ze rustige folkmuziek. Geen gezang, wel instrumentaal. ,,Zelf speel ik in Paddy’s Passion een folkband, maar Sonja is speciaal uit Ierland overgekomen en dit festival past wel bij ons. Sonia is violiste, ik gitarist. Dat matcht wel met elkaar.’

Een van de bezoekers die er het hele weekeinde rond struinde was Rhona Friend, een Engelse fan van het festival. Ze kwam voor voor de derde keer uit haar woonplaats Liverpool naar Enkhuizen. ,,Het is knus en ik combineer het altijd met een korte vakantie in Nederland. Drie jaar geleden bezocht ik het Zuiderzeemuseum en had ik in Engeland een tip gekregen dat dit in de wintermaanden altijd was. Sindsdien houd ik er rekening mee.’’

In De Drom ging ze zaterdagmiddag haar gang. Met overgave brengt ze in het culturele centrum enkele folknummers ten gehore. Over haar favoriet bestaat geen twijfel. ,,Hughie Jones van de Folk-band The Spinners. Ik ben inmiddels ook al 73 jaar, maar zijn nummers en muziek zijn eindeloos.’’ De bezoekers van De Drom belonen haar optreden met een applaus.

Buiten in de binnenhaven ligt De Schuttevaer aangemeerd. Het schip stroomt vol met belangstellenden, die naar de shantykoren luisteren. De koren krijgen twintig minuten de tijd om hun zeemansliederen te laten klinken.

Vissenkop

De Kaapstander uit Oudewater deed dat met verve, inclusief een bijbehorend toneelspel. Een van de zangeressen maakte een koorlid uit voor ’stinkende vissenkop’. Een minuut later valt ze haar ’oude zeeman’ snikkend in de armen. Het zijn dat soort taferelen die Deunen en Deinen al ruim tien jaar tot plezierig verblijf maken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen