Muurschilder Eric van der Vegt maakt Hilversum een stukje mooier

Eric van der Vegt is bezig met de muurschildering rond het gedicht. Dichter Jeroen Paulussen kijkt toe.

Eric van der Vegt is bezig met de muurschildering rond het gedicht. Dichter Jeroen Paulussen kijkt toe.© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Eric Lorier
Hilversum

Zijn eigen dorp een stukje mooier maken, dat is waar schilder Eric van der Vegt aan werkt.

Op het moment doet hij aan Hilversum-verfraaiing op de hoek van de Prins Bernhardstraat en de Monseigneur van de Weteringstraat. Mooi plekje voor een kunstschilder. „De mensen staan hier voor de verkeerslichten te wachten, dus dit staat lekker goed in beeld.”

Het was een kale blinde muur. De achtergevel van coffeeshop Andorra. Geen raam, geen deur, niets aan te zien. Maar als Van der Vegt straks klaar is niet meer. Hij schildert een voordeur, wat ramen met luiken, kortom, net alsof je tegen een gezellige voorgevel aankijkt.

Brievenbus

Hij grijnst. „Brievenbus erbij, naamplaatje, huisnummer, en dan maar hopen dat er iemand gaat aanbellen.” Om het af te maken komt er een tuintje voor de deur, met een paadje naar de voordeur.

Maar daar blijft het niet bij. Bovenin de gevel staat al een gedicht geschilderd, door schilder Jeroen Paulussen. ’Heel dichtbij, heet het: ’Ik zie lichtjes in je ogen, kom eens heel dichtbij. Ik zie mij. Je ogen zijn twee spiegeltjes, zie jij het ook bij mij’.

„Mijn eerste gedachte was om twee heel grote ogen op de muur te schilderen, maar bij nader inzien leek me dat niet zo handig”, vertelt Van der Vegt, bekend van bijvoorbeeld de portretten bij Mout, het testbeeld op de Zeedijk en het geveltje op het Wagenmakersplein. „Dat je wordt aangekeken door twee van die ogen leidt misschien wel wat te veel af voor de automobilisten die hier langskomen. Voor je het weet knallen ze door mijn schildering ergens tegenaan.”

Als klap op de vuurpijl komt er een optische illusie op de muur. „Alsof er een hemelsblauw doek vanaf wordt getrokken.” Op zijn telefoon laat hij alvast zien hoe het eindresultaat eruit gaat zien, en dat belooft heel wat. „Maar het wordt nooit precies zoals we van tevoren hebben bedacht. Al doende pas je het toch altijd wat aan. Ik had bijvoorbeeld oorspronkelijk gedacht om dat doek dichter tegen het gedicht aan te laten lopen, maar het lijkt me toch beter om de tekst wat meer de ruimte te geven.”

Woensdag moet het klaar zijn, want dan worden gedicht en kunstwerk officieel onthuld.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen