College Langedijk: vier bruggen in Bomenbuurt

College Langedijk: vier bruggen in Bomenbuurt
De Wilgenlaan. Het college wil er straks een autobrug in aanleggen.
© Foto JJFoto.nl/Jan Jong
Langedijk

Het Langedijker college wil in de Bomenbuurt in Zuid-Scharwoude vier dammen vervangen door bruggen. Met de aanleg van de bruggen wordt de historische vaarverbinding Machinesloot-Achterburggracht hersteld. Het college kiest daarmee zoals verwacht voor de westelijke en niet voor de oostelijke route. De raad moet zich hier overigens nog over uitspreken.

Volgens de Burgerrekenkamer Langedijk, altijd in de buurt als het knarst tussen overheid en burger, is de meerderheid van de direct omwonenden tegen het voornemen. De uitkomst van de enquête van de rekenkamer sluit naadloos aan bij het geluid dat de vereniging Baas in eigen buurt al geruime tijd laat horen. Deze bewoners van de Bomenbuurt willen dat de vaarverbinding wordt aangelegd via de oostelijke route, buiten Buiten Zorg om.

Doorsteek

Wethouder Ad Jongenelen laat in een gemeentelijk persbericht weten: ’Met deze doorsteek wordt een prachtige en historische vaarroute na jaren van voorbereidingen heropend voor recreatief gebruik’. Het college zegt de keuze gemaakt te hebben op basis van de uitkomsten van twee grote participatiebijeenkomsten over het herstel van de vaarverbinding, die voor de zomer van 2018 zijn gehouden.

Gekozen is voor twee fietsbruggen (Sportlaan/Kastanjelaan en Lindenlaan), een wandelbrug (Wilgenlaan/Kastanjelaan) en een autobrug (Wilgenlaan). Bij de Wilgenlaan is alleen een autobrug mogelijk vanwege veiligheidseisen door de hulpdiensten. Volgens het college gaat de Bomenbuurt er op vooruit: een directe waterverbinding, schoner water en de openbare ruimte wordt verfraaid.

De gemeente belooft dat na besluitvorming door de raad de plannen tijdens een inloopbijeenkomst gepresenteerd zullen worden aan de omwonenden en belanghebbenden.

Het college trok onlangs een voorstel voor herstel van de vaarverbinding in, omdat tot verbazing van de politieke partijen de door hun gevraagde financiële onderbouwing bleek te ontbreken. De verwachting is dat het raadsvoorstel, nu wel met een financieel kader, op 12 maart aan de raad wordt aangeboden.

Enquête

De enquête van de Burgerrekenkamer leert dat 80 procent van de langs de route wonende bewoners tegen het plan is. De rekenkamer legde hen enkele vragen voor en spreekt van een ’ongekend hoge respons van 55 procent’. Als de raad dan toch voor doorvaarbaarheid zou kiezen, geeft de meerderheid de voorkeur aan de oostelijke variant.

Volgens de rekenkamer heeft 74 procent er geen vertrouwen in de gemeente hun mening zal laten meewegen. Baas in eigen buurt liet woensdag weten weinig vertrouwen meer te hebben in Jongenelen.

De rekenkamer vindt dat de raad zich alvorens te besluiten goed achter de oren krabben. ’Welk nut heeft een kostbare investering waartegen zoveel oppositie is?’

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons