Alkmaar krijgt ’ervaringsdeskundige’ in vaste dienst

Alkmaar krijgt ’ervaringsdeskundige’ in vaste dienst
Alkmaar

Iemand die ooit onder de armoedegrens heeft geleefd of lang in een onveilig huis woonde, die salaris krijgt om die ervaring te delen. En dan niet voor een enkele keer advies hier en af een toe een praatje daar, zoals nu het geval is. Het moet structureel, betaald en met een opleiding. Een ervaringskundige in vaste dienst.

GroenLinks Alkmaar heeft een plan voor professionele ervaringsdeskundigen in het sociaal domein.

Het voorstel wordt nu al gesteund door Partij voor de Dieren, Leefbaar Alkmaar, PvdA, CDA, BAS, OPA en SPA. Dat gaat het halen dus, als er begin maart over gestemd wordt bij de gemeenteraad van Alkmaar.

Proef

Initiatiefnemer is Ineke Bozelie van GroenLinks. Zij heeft in Amsterdam afgekeken hoe het moet. Daar loopt een proef, net als in Gouda en Oss, voor ervaringsdeskundigen in dienst in de zorg.

Daaruit is gebleken dat de bestaande hulpverlening gedijt met de kennis van ervaringsdeskundigen, zegt de politica. Het is een waardevolle toevoeging, denkt ze ook zelf. De ervaringsdeskundigen weten hoe het is om zorg en hulp te krijgen.

Volgens Bozelie moet de invoering gepaard gaan met scholing. Ze wijst erop dat in de verslavingszorg en bij de GGZ al gewerkt wordt met opgeleide ervaringsdeskundigen.

Er zitten haken en ogen aan het plan. Er zal geld bij moeten, beseft ze. Het voorstel moet dan ook gezien worden als eerste aanzet, er moet onderzoek volgen over de concrete invoering. ,,Je moet het zien als een langetermijnzaak. Dat betekent wel dat er op de korte termijn geïnvesteerd moet worden voor de juiste richting.’’

Ze komt nu met het plan, omdat het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar net bezig is nieuwe beleidskaders te maken voor onder meer jeugdhulp en WMO. Er ligt ruimte voor ideeën.

De GroenLinkspolitica denkt niet het plan confronterend is voor de ervaringsdeskundige. Een vacature ’ervaringsdeskundige’ hoeft niet een negatieve herinnering of associatie op te roepen. Het kan ook juist een gevoel van eigenwaarde geven. ,,Je kunt het omdraaien en zien als erkenning. De emancipatie van iemand na een moeilijke periode.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen