Premium

Crescendo in Hoorn is nieuw walhalla voor kraanwerkers

Crescendo in Hoorn is nieuw walhalla voor kraanwerkers
Joop van der Wal: ,In Nederland is een ernstig tekort aan gekwalificeerde machinisten, daarom wordt er uitgeweken naar het buitenland.”
© Foto Ferry Verheij
Hoorn

Crescendo is een afgeleide van de Italiaanse muziekterm die staat voor groei. Een mooi synoniem voor Joop van der Wal, waarin overigens verder geen spat Italiaans is terug te vinden. Voor groei moet echter steeds meer worden gezocht in het buitenland wegens een oplopend tekort aan machinisten in Nederland.

Onder zijn oer-Hollandse, nuchtere leiding groeit trainingscentrum Crescendo uit tot een gewilde plek voor iedereen die iets wil leren op het gebied van bouw, infra en/of logistiek. Dit walhalla voor funderingsmachinisten, kraanwerkers, heftruckbestuurders en hoofdkraanwerkers is sinds kort gevestigd aan de Neutronweg op Hoorn 80.

In het trainingscentrum staan een opgepoetste hijskraan en een funderingsmachine in ruste. Het is maar voor even; morgenochtend draait in alle vroegte alles en iedereen weer op volle toeren. Klaslokalen worden gevuld met cursisten voor de theorie. Op de immense werkvloer, maar ook buiten op het terrein kan de opgestoken wijsheid direct in de praktijk worden toegepast.

De trainingen van Crescendo zijn gericht op personeel in de bouw, infra en logistiek. Of het nu gaat om een opleiding tot funderingstechnicus of om een verplichte bijscholing, Van der Wal haalt uit elke training het enthousiasme voor de volgende. Maar pas op; noem het woord funderingstechniek en je bent hem kwijt. Het ene verhaal na het andere schudt hij uit zijn mouw. Over de American, een dreglijn die helaas tot vergane glorie kan worden gerekend, en over machines die in de toekomst de bouwplaatsen zullen veroveren. Over een torenkraan die nog op zijn verlanglijstje staat, en over de geboorte van de bedrijfsmascotte Appie de Kikker. ,,Als iets goed wordt afgerond, roep ik altijd ‘Appie de Kikker’. Vraag me niet waar ik dat vandaan heb”, vertelt de bevlogen ondernemer.

Een paar mannen lopen lachend langs het kantoor en roepen in het voorbijgaan ‘tot morgen’. ,,Dit is zo mooi om te zien. Vanmorgen kwamen ze best chagrijnig binnen. In deze opleidingsbranche zitten veel ‘moetjes’. Er moeten certificaten gehaald worden waar niet iedereen blij van wordt.”

Buitenland

Meer dan 7000 cursisten heeft Van der Wal dit gevoel al weten mee te geven. ,,Ze komen van heinde en ver. Duitsland, België, Engeland. Zelfs uit Zuid-Afrika. In Nederland is een ernstig tekort aan gekwalificeerde machinisten en daarom wordt er uitgeweken naar het buitenland.”

Met zijn trainingen in de funderingstechniek is Crescendo uniek in de regio. Toch blijkt een ander geheim de kracht van het succes. ,,Onze trainingen zijn laagdrempelig, ik denk dat we ons daarmee vooral onderscheiden. Ik ben een man van de vloer, ik weet waar ik het over heb. Laatst hadden we een kandidaat die met rekenen maar niet door de theorie kwam. Ik ben toen met hem gaan zitten. Na anderhalf uur had ie het onder de knie. Hij kan nu bijna net zo goed rekenen als ik. Wij geven de kandidaten rust, dat haalt vaak een hoop onzekerheid weg.”

Met ‘we’ doelt Van der Wal op zijn team, maar ook op echtgenote Elly. Sinds de komst aan de Neutronweg draait zij op volle toeren mee. ,,Joop zou het in zijn uppie doen, dat bleek al snel niet haalbaar’’, zegt zij. ,,Ik doe de administratie, tijdens examens speel ik gastvrouw en als Joop elders in het land bezig is, ben ik op deze locatie zijn rechterhand. Nee, dit voelt niet als werken. Het is gewoon superleuk om te doen. Een mannenwereld? Heerlijk! Ik zat vroeger niet voor niets in de bollen. Geef mij maar mannen om mee te werken, dan heb je ook geen last van vrouwengedoe.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen