Premium

Welstandscommissie: ’Grote waardering voor Purmerendse woontorens’

Purmerend

Het beroep op de Wet openbaar bestuur rond de besluitvorming van bouwplan De Looiers lijkt de tegenstanders van het plan niet veel voordeel te hebben gebracht.

Op die manier wilden de bewoners van de Purmersteenweg die tegen de bouw van de twee woontorens op de locatie van garage Zijp zijn inzage krijgen in documenten. Bijvoorbeeld de overeenkomst tussen de gemeente Purmerend en de projectontwikkelaar, en het advies van de Welstandscommissie over het plan.

Die commissie heeft diverse malen gesproken over De Looiers, blijkt uit documenten die de gemeente openbaar heeft gemaakt. Met als belangrijkste conclusie: ’grote waardering voor de torens’. Wel was er kritiek op onderdelen van het plan, maar die werden gaandeweg het proces weggepoetst door de initiatiefnemers. Bijvoorbeeld de entree naar de parkeergarage en de erfafscheiding met de ’naastgelegen monumentale villa’, en uiteindelijk alleen nog de manier waarop een ontluchtingsrooster aangebracht moet worden.

De overeenkomst tussen gemeente en projectontwikkelaar wordt niet openbaar gemaakt. ,,De economische en financiële belangen wegen zwaarder’’, aldus de gemeente in een reactie op dat verzoek. Wel is er een ’zakelijke omschrijving’ overlegd. Daaruit blijkt dat de gemeente ’een inspanningsverplichting heeft om het project planologisch mogelijk te maken’.

De exploitant gaat ’voor eigen rekening en risico’ aan de slag met het bouw- en woonrijp maken van de locatie. In de overeenkomst is verder opgenomen dat het gaat om 40 appartementen, en dat de projectontwikkelaar een bijdrage in de plankosten van 30.000 euro neertelt. Ook zijn er afspraken over het vergoeden van planschade gemaakt.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen