Lezing over ’de profeet met daadkracht’

Lezing over ’de profeet met daadkracht’
Jan Ruijter in Mozeshuis.
© Archieffoto
Beverwijk

In Museum Kennemerland in Beverwijk wordt op 28 februari stilgestaan bij het belang van pastor Jan Ruijter (1940-2017), in de roerige sixties landelijk bekend geworden als spil van de Kritische Gemeente IJmond (KGIJ).

Ko Schuurmans uit Krommenie houdt een lezing over hem bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland. De in Wormer geboren Ruijter baarde in 1970 opzien toen hij samen met Huub Oosterhuis uit de Rooms-Katholieke Kerk stapte. Dit omdat het Vaticaan weigerde het celibaat af te schaffen.

Als kapelaan van de St. Jozefkerk trok hij begin jaren zeventig met zijn ’beatmissen’ honderden mensen naar de Laan der Nederlanden in Beverwijk. In de jaren tachtig verhuisde ’de profeet met daadkracht’ naar de Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Daar was hij actief met opvang van daklozen, buitenlanders en andere slachtoffers van de moderne maatschappij.

In juni vorig jaar vond in de Vredevorstkerk (Beverwijk) een grote herdenking en viering plaats, met negen sprekers. Een van hen was Schuurmans. Zijn lezing begint om 20 uur, toegang kost vijf euro.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons