De Zaansche Molen steunt strategie Zaanse Schans

De Zaansche Molen steunt strategie Zaanse Schans
De molens op de Zaanse Schans.
© Archieffoto Wim Egas
Koog aan de Zaan

In een brief aan de gemeenteraad van Zaanstad heeft vereniging De Zaansche Molen laten weten de ’Ontwikkelstrategie Zaanse Schans’ op hoofdlijnen te steunen.

De circa 3500 leden tellende vereniging De Zaansche Molen bezit dertien industriemolens, voor een groot deel op de Zaanse Schans. In zijn schrijven aan de raad wijst voorzitter André Drost erop dat 72 procent van de bezoekers van de Zaanse Schans specifiek voor de molens komt. Hij meldt namens de vereniging verheugd te zijn dat er in de ontwikkelstrategie ruim aandacht is voor het (molen-)erfgoed en de plannen die De Zaansche Molen zelf heeft in het kader van het project Wereld van de Windmolens.

De vereniging begrijpt dat de groei van het bezoek aan de Zaanse Schans heeft geleid tot logistieke en leefbaarheidsproblemen. Daarom ziet De Zaansche Molen de urgentie van de ontwikkelstrategie en steunt deze dan ook ’met volle overtuiging’. Wel beseft de vereniging dat niet alle in de strategie genoemde voorstellen rijp zijn voor besluitvorming. ,,Met name het vrijkomende terrein tussen het Schipperplein en het Zaans Museum verdient nog nadere bestudering en uitwerking”, schrijft Drost. ,,Wij zijn het eens met het loslaten van de groeiambitie en stabilisatie van de bezoekersaantallen, maar zijn van mening dat met alleen marketingingrepen je er niet komt. Er zal enige vorm van sturing noodzakelijk zijn.” Dat zou volgens de vereniging moeten gebeuren zonder aantasting van het bijzondere karakter van de Zaanse Schans.

De Zaansche Molen zegt verder te hopen dat ook de ondernemers en bewoners zullen participeren in de uitvoering van de plannen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons