Scholen in de knel: bijna 160 leraren in regio Alkmaar met pensioen

Scholen in de knel: bijna 160 leraren in regio Alkmaar met pensioen
Horizon College in Alkmaar.
© Cyclomedia
Alkmaar

Bijna 160 docenten verlaten de komende vier jaar het voortgezet onderwijs in Alkmaar en omgeving vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.

Hun vervanging is allerminst eenvoudig. Zo blijkt uit een rondgang door het Noordhollands Dagblad langs diverse schoolinstanties in deze regio.

Bij het Horizon College - de enige mbo-instelling in Alkmaar met ruim honderd opleidingen en tevens vestigingen in Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend - komen door pensionering tot en met 2022 in totaal 70 voltijdsbanen voor leraren beschikbaar. Dat is circa 12,5 procent.

Vervanging

„We hebben sowieso te maken met groei qua aantal docenten plus een vervangingsvraag doordat leerkrachten die van wat verder weg komen dichter bij huis willen werken”, aldus woordvoerster Erica Krijgsman namens het Horizon College.

„Door de aangetrokken arbeidsmarkt, er is behoefte aan docenten, is dit meer mogelijk geworden.”

Voor Nederlands, Engels, ICT, verpleegkunde en techniekopleidingen blijkt het moeilijk om leerkrachten aan te trekken.

Gaten

Om gaten te dichten, worden lerarenopleidingen benaderd voor stage- en opleidingsplekken.

„Daarnaast werken we met deskundigen uit de praktijk die masterclasses en praktijklessen verzorgen: de hybride docent, die deels in het werkveld en deels in het onderwijs opereert.”

Op personeelsgebied werkt het Horizon College samen met andere onderwijsinstellingen en partners, zoals Huis van het Werk, een werkgeversnetwerk in Noord-Holland.

Zij-instromers

Verder worden via advertenties, sociale media en websites zij-instromers geworven: werknemers uit een specifiek vakgebied die, al dan niet parttime, docent willen worden.

„Onze afdeling P&O (personeel en organisatie, red.) is tijdens de open dag van woensdag 27 februari aanwezig om werken bij het Horizon College onder de aandacht te brengen. Dat is voor het eerst, dus nieuw”, vertelt Krijgsman.

Ouders

„Veel ouders komen met hun kinderen mee. Wie weet, zitten daar kandidaten tussen die we voor werk in het onderwijs kunnen enthousiasmeren.”

De Alkmaarse onderwijskoepels SOVON (Stichting Voorgezet Onderwijs Noord-Holland Noord, 9 vestigingen), csg Jan Arentsz (2 locaties) en PCC (Petrus Canisius College, 5 scholen) nemen de komende jaren afscheid van respectievelijk ongeveer 50, 20 en 15 leerkrachten die met pensioen gaan.

Opleidingsschool

Via de Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (samenwerking tussen diverse scholengemeenschappen en lerarenopleidingen) hopen zij op nieuwe instroom. Ook bij deze instellingen zijn zij-instromers inmiddels uitermate gewild.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons