Purmerendse coffeeshop Splif 14 dagen dicht na vondst granaat

Purmerendse coffeeshop Splif 14 dagen dicht na vondst granaat
Purmerend

Burgemeester Don Bijl heeft besloten dat coffeeshop Splif aan de Achterdijk in Purmerend 14 dagen gesloten moet blijven.

Zaterdag werd daar een handgranaat voor de deur gevonden, waarna de omgeving werd afgezet en omliggende woningen moesten worden ontruimd.

Lees ook: Burgemeester Purmerend over handgranaat: ’Volstrekt onaanvaardbaar’

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief veiliggesteld en meegenomen voor sporenonderzoek. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Mensen met informatie en / of getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

De granaat was niet het eerste incident. Een week eerder was er de melding dat er in de coffeeshop iemand met een vuurwapen rondliep. Die persoon werd door de politie overigens niet aangetroffen. Volgens de gemeente speelt de naastgelegen shisalounge geen rol in het granaat-incident.

Lees ook: Handgranaat bij coffeeshop - Amsterdamse toestanden in Purmerend [video]

Bijl noemt het aantreffen van de granaat, maar ook de melding van een vuurwapen, ’volstrekt onaanvaardbaar’. ,,We willen er alles aan doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. De coffeeshop blijft tot 2 maart 2019 nog gesloten zodat de rust kan terugkeren in de buurt. We begrijpen dat deze maatregel voor de eigenaar heel vervelend is. De eigenaar heeft al jaren een vergunning en er was in het verleden weinig overlast.’’

Eigenaar Huub van den Brink heeft deels begrip voor het besluit van de burgemeester. ,,Voor ons is het inderdaad heel vervelend. We zijn de dupe van de actie van een ander, maar ik snap ook wel dat het een gevalletje openbare orde is. Dan valt twee weken nog mee.’’

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons