Lezing over historie van wijk Over ’t Spoor

Lezing over historie van wijk Over ’t Spoor
'Volksbadhuis Over 't Spoor' aan de Huygensstraat in 1920.
© foto SAGV
Hilversum

Kees van Aggelen verzorgt op 26 februari in de Grote Kerk aan de Kerkbrink een lezing over de wijk Over ’t Spoor.

Er is de laatste tijd veel te doen over de nieuwe plannen voor het stationsgebied van Hilversum. Die plannen raken ook de wijk Over ‘t spoor, een wijk met een geheel eigen karakter. Het leek de Hilversumse Historische vereniging ’Albertus Perk’ daarom een goed idee om Kees van Aggelen, kenner van de geschiedenis van deze wijk, te vragen een lezing te geven.

’Ooit lagen daar de akkers van Hilversumse boeren’, schrijft ’Albertus Perk’. ’Het was een afwisselend landschap van akkers met boekweit en rogge, zandwegen en bijenkasten.’ Na de aanleg van de spoorweg veranderde het karakter van dit gebied ingrijpend. ’Er kwam industrie, vooral na 1880. Als een van de eersten vestigde zich de ijzergieterij van Taphorn (later Ensink) in het oostelijke deel van Hilversum. Met de industrie kwamen er woonwijken voor de arbeiders maar ook villa’s voor de fabrieksdirecteuren.’

Lezing over historie van wijk Over ’t Spoor

Vanaf 1920 werden er (woningwet)woningen gebouwd en drukten verschillende architecten hun stempel op het gebied met hun woningen, kerken, fabrieken en scholen. De beroemde architect Dudok stond garant voor meer dan zeventig ontwerpen in de wijk. Zoals het slachthuis aan het Slachthuisplein, de woningen aan de Duivenstraat, de Lorentzschool en recreatiegebied Anna’s Hoeve.

De voor iedereen toegankelijke lezing vindt plaats op dinsdag 26 februari, vanaf acht uur ’s avonds, in de zaal van de Grote Kerk aan de Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat. De zaal is open om half acht.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons