Elbers: blij dat avontuur bij KLM vervolg krijgt

Elbers: blij dat avontuur bij KLM vervolg krijgt
Pieter Elbers.
© ANP
SCHIPHOL

KLM-baas Pieter Elbers is blij met zijn herbenoeming voor vier jaar. De baas, die dinsdag te horen kreeg dat hem een tweede termijn is gegund, spreekt van een vervolg van het avontuur waar hij vier jaar geleden aan begonnen is.

Air France-topman Ben Smith krijgt op zijn beurt zitting in de raad van commissarissen van KLM. Elbers vond het te ver gaan om te spreken van wisselgeld voor zijn herbenoeming.

Volgens Elbers is door Air France-KLM een integraal pakket aan afspraken gemaakt waarmee de luchtvaartcombinatie vooruit kan. Zo wordt er een speciale commissie op touw gezet.

Daarin nemen naast Elbers ook Air France-baas Anne Rigail en financieel directeur Frédéric Gagey van het moederbedrijf zitting. De drie leggen directe verantwoording af aan Smith.

De korte lijnen tussen de bestuurders moeten de maatschappijen en het moederbedrijf vooruit te helpen. De stappen waren volgens Elbers nodig om ,,het gevecht" op het Europese toneel kunnen oppakken ,,met de buitenwereld in plaats van de binnenwereld", aldus Elbers tegen het ANP.

Hartverwarmend

De steun van het personeel van KLM noemde hij hartverwarmend. Zo werd onder meer een petitie voor een nieuwe termijn voor Elbers ruim 25.000 keer ondertekend. Elbers noemde de steun gekscherend een ,,blauw hart onder de riem."

Elbers benadrukt dat er bij Air France-KLM de voorbije jaren de nodige stappen zijn gezet. Hij benadrukte eerder dat KLM in het jaar van zijn honderdjarig bestaan, er goed voor staat.

De resultaten over het afgelopen jaar, die woensdag gepubliceerd worden, bevestigen volgens hem dat beeld. Hij sprak verder zijn dank uit in het vertrouwen dat de leiding van Air France-KLM in hem heeft.

Eerder schaarde onder meer de raad van commissarissen zich unaniem achter een herbenoeming van Elbers. Ook de ondernemingsraad wilde verder met Elbers.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is blij dat er een nieuwe termijn komt voor Pieter Elbers als baas van KLM. ,,Ik verwelkom dit besluit. Pieter Elbers heeft de afgelopen jaren uitstekend werk verricht bij KLM. Hij heeft het bedrijf concurrerender gemaakt en dat werk moet voortgezet, ook voor Air France-KLM als geheel."

Blij

De VNC, de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel is blij dat er met de nieuwe termijn van topman Pieter Elbers van KLM ,,een einde komt aan een zeer onrustige periode binnen het bedrijf, waarbij het personeel van KLM zich grote zorgen maakte''. Dat laat de organisatie weten in een verklaring.

De VNC merkt daarbij op dat een petitie voor herbenoeming van Elbers meer dan 25.000 keer werd ondertekend. ,,Wij feliciteren Elbers met zijn herbenoeming en hopen ook voor hem dat de rust binnen het bedrijf voorlopig terugkeert'', aldus de VNC.

De Nederlandse pilotenvakbond VNV is positief dat Elbers is herbenoemd als topman, zo liet de bond in een verklaring weten.

Signaal

Ook de VNV hoopt dat de rust nu snel weerkeert. De organisatie wil dat de discussie nu weer gaat over de plannen van Air France-KLM met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. De pilotenbond let daarbij vooral op de positie en de aansturing van KLM.

De Petitie Support Groep van KLM laat weten dat ,,de steun van ruim 25.000 medewerkers, de ondernemingsraad, de 120 topmanagers, de raad van commissarissen van KLM en de Nederlandse regering'' een signaal zijn geweest waar ,,niemand omheen kon''.

,,We bedanken de medewerkers voor de eensgezindheid die zijn uitwerking niet heeft gemist'', aldus Steven Verhagen, gezagvoerder en lid van de groep.

Meer nieuws uit Haarlem

Lees hier de digitale editie



Volg ons