Meeste West-Friese scholen scoren voldoende

Meeste West-Friese scholen scoren voldoende
Schoolklas in Enkhuizen, 1925. uit de tijd dat er nog geen citotoets was.
© foto Oud Enkhuizen
Hoorn

De basisscholen in West-Friesland scoren gemiddeld een zeven met de verplichte eindtoets. Dat is beter dan het provinciaal gemiddelde voor Noord-Holland, dat uitkomt op een 6,8.

Een school springt er bovenuit, en dat is de Jan Luykenschool in Schellinkhout. Weliswaar een erg kleine dorpsschool, maar als het om de resultaten met de eindtoets gaat, dan scoort juist de Jan Luyken opvallend goed, met een 8,4.

Dit blijkt uit de cijfers die RTL Nieuws op de website heeft geplaatst. Van de basisscholen waarvan de cijfers zijn te achterhalen, komt een gemiddelde van een 7 tevoorschijn.

De eindtoets - voorheen de citotoets - meet niet alleen de leerprestaties van de schoolkinderen uit groep 8. Het is ook een indicatie voor de prestaties van de basisschool. De onderwijsinspectie houdt daarmee ook rekening wanneer er een oordeel wordt gegeven over een school.

Dorpschooltjes

Vaak wordt gedacht dat scholen in stedelijke gebieden gemiddeld lager scoren dan kleine dorpsschooltjes. Maar de jongste cijfers geven aan dat dit bepaald geen regel is. Terwijl de Bavoschool in Ursem een 7,2 krijgt, scoort de Langereis in hetzelfde dorp een 5,7.

In een stad als Enkhuizen scoren de meeste basisscholen minder dan een 7, terwijl de Montessorischool een 5 haalt. Ook in Hoorn scoren de meeste scholen op de eindtoets grotendeels hetzelfde. De Roald Dahlschool in Zwaag haalt een 6,6, de vrije school De Parcival in Hoorn scoort een 6,8 en de Montessorischool in de stad komt uit op een 7,7, terwijl in De Grote Wal de Jules Verneschool het cijfer 6,8 noteert.

,,Het is een momentopname”, reageert directeur Ingrid van Heezen van de Jan Luykenschool in Schellinkhout. ,,Het is heerlijk als een kleine school als deze zo’n mooie score haalt, maar het is wat mij betreft echt niet zaligmakend. Wij vinden het veel belangrijker dat de leerprestatie van de kinderen in de pas loopt met wat ze de jaren voor de eindtoets hebben gedaan.”

Goed beslagen

Het geheim van de Luykenschool? ,,Er wordt hier net zo knijterhard gewerkt als op alle basisscholen”, klinkt het nuchter. ,,Dat gebeurt ook wanneer sommige kinderen een lagere score halen. Dat is namelijk helemaal niet erg. Je wilt dat ze wel goed beslagen doorgaan naar het voortgezet onderwijs. Dat lukt bij ons wel aardig, inderdaad.”

Andere goede scores zijn er onder andere voor De Jozefschool in De Goorn (8), De Petrus Canisiusschool in De Weere (7,7), De Bussel in Blokker (7,7), De Mariaschool in Medemblik (7,5) De Majellaschool in Wervershoof (7,4), De Vijzel in Hauwert (7,3), De Baskuul in Lutjebroek (7,3) en de Akker in Opmeer (7).

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons