Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland
,,De drie broers en twee zusters zijn gefotografeerd op de bank bij hun ouders thuis.”
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek
Hilversum

Op het zoekplaatje van vorige week (nr. 495) staan de vijf kinderen van de ’s-Gravelandse familie Van den Broeck, die optraden onder de naam The Sunbeams.

Dat meldt onder anderen Ieke Eppink. Greetje van Dijk weet de namen van het vijftal te noemen: Jeanne en Rietje, Piet, Jan en Gert. ,,Zij zaten op de School met de Bijbel, en Jan zat bij mij in de klas.”

Kortenhoever Joop Glijn komt met aanvullende informatie. ,,Deze foto is mij heel goed bekend. Het betreft een zanggroep, in dit geval een kwintet van vijf kinderen uit het het gezin Van den Broeck, dat woonachtig was aan het Noordereinde in 's-Graveland.” Daar hadden de gebroeders Van den Broeck, onder wie de vader van het vijftal, een wasserij, weet Glijn.

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland

Foto’s: Goois Poparchief

Veel succes

,,De kinderen traden in de zestiger jaren van de vorige eeuw op onder de naam The Sunbeams. Daarmee hadden ze heel veel succes. Ik ken hen zo goed omdat ik samen met een aantal sportvrienden binnen de sportvereniging ’s-Graveland in die tijd voor de leden van de sportvereniging met een eigen cabaretprogramma heb opgetreden. Wie hadden we hiervoor gecontracteerd? Natuurlijk The Sunbeams!”

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland

Muzikaliteit

,,Jan is mijn ex-man”, vertelt Annemarie Middendorf. Zij somt de namen van de kinderen, van links naar rechts, op: Piet (met gitaar, de oudste), de tweeling Riet en Jeanne, Jan en - achter die vier - Gert, de jongste. ,,Vader Jan had een wasserij op het Noordereind in ’s-Graveland. Het gezin woonde er vlak naast.” De kinderen zongen allemaal, Jeanne in een kerkkoor. Muzikaliteit zat en zit in de familie. De oudste zoon van Jan jr. speelt gitaar. ,,Zijn opa speelde viool. Hij repeteerde in de woonkamer.” Zijn schoondochter hield niet zo van dat ’gejammer’. ,,Ik heb wel eens gezegd: ’Och pa, kan je niet op zolder gaan spelen?’.”

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland

Op de bank

Ook Marthijn van den Broeck, de zoon van Jan jr., reageert op de foto. ,,De drie broers en twee zusters zijn gefotografeerd op de bank bij hun ouders thuis.”

Riet Jaarsma-Van den Broeck komt met een verklaring voor de naam van The Sunbeams. ,,Die hebben we te danken aan onze ouders: wij waren hun zonnestralen”, schrijft zij.

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland

,,We hielden van zingen en muziek maken. In 1960 begonnen onze optredens. We kwamen terecht bij de Oprechte Amateur, wonnen de eerste prijs en kregen aanbiedingen. Veel optredens, een platencontract, t.v.-uitzendingen, cabaret. Wij zijn altijd amateurs gebleven en hebben jarenlang genoten van muziek maken en zingen, waarmee we succes hadden en mensen blij konden maken. Wanneer we allemaal bij elkaar zijn herleven de oude tijden. Muziek is emotie.”

Riet verwijst naar de pagina over het vocale kwintet op de website van het Gooisch Poparchief.

Zoekplaatje: The Sunbeams uit ’s-Graveland
Een heer, een dame met drie Cocker Spaniëls en een dame met een vogelkooitje. Een toneelstuk of tv-opname? Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 496). Een heer, een dame met drie Cocker Spaniëls en een dame met een vogelkooitje. Een toneelstuk of tv-opname? Waar en wanneer is deze foto gemaakt? Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi

Lees hier de digitale editieVolg ons