Premium

Gedetineerde gewond door kokend water in cel Westzaan

Gedetineerde gewond door kokend water in cel Westzaan
Waterkoker (foto ter illustratie)
© Archieffoto
Haarlem / Zaanstad

Een gedetineerde van het Justitieel Complex Zaanstad in Westzaan is juli vorig jaar ernstig gewond geraakt, doordat hij in zijn cel kokendheet water op zijn lichaam kreeg. Het water was afkomstig uit een waterkoker, die zijn celgenoot net had gebruikt.

Beide mannen verschillen van mening hoe het hete water op de eerste gedetineerde terecht is gekomen. Het slachtoffer zegt dat hij op het onderste bed van een stapelbed lag en dat zijn celgenoot de waterkoker daarna op hem heeft geleegd.

Volgens die celgenoot begon de andere man met ruzie maken en ontstond er een worsteling terwijl hij een kokendhete waterkoker in zijn hand had. Bewakers moesten tussenbeide komen om de twee vechtenden uit elkaar te halen.

De celgenoot, de 22-jarige Ronny A. uit Amsterdam, stond maandag als verdachte voor de politierechter in Haarlem. De rechter schoof de rechtszaak direct door naar een meervoudige kamer, omdat deze te ingewikkeld zou zijn om door één rechter te worden beoordeeld.

De rechtbank besloot daarna dat er nog te veel vragen onbeantwoord zijn om de zaak nu al inhoudelijk te behandelen. Zo vragen de rechters zich af of er niet meer bewakers getuige zijn geweest van de worsteling van de twee gedetineerden op cel. Nu is slechts een bewaker als getuige gehoord. Ook wil de rechtbank weten of het onderste bed nat is geweest en wat de situatie was van de cel waar het incident zich heeft afgespeeld. Er dienen foto’s te worden gemaakt van de cel, zoals die er juli vorig jaar uitzag op het moment van het conflict.

Brandwonden

Het slachtoffer liep bij het incident ernstige brandwonden op. Hij heeft een schadevergoeding ingediend van ruim 3700 euro, waarvan 3500 euro smartengeld. De man was maandag niet op de zitting aanwezig. Zijn raadsvrouw wel, maar die kon niet zeggen hoe het op dit moment met zijn gezondheid is gesteld. Ook de aanwezige vriendin van het slachtoffer kon daarover geen helderheid geven.

De rechtbank wil daarom dat ook daar nader onderzoek naar wordt gedaan. De vraag is hoe ernstig de brandwonden zijn geweest en of het slachtoffer definitief zal herstellen. Die vraag is ook juridisch van belang, want Ronny A. is aangeklaagd voor zware mishandeling. In dat geval moet er sprake zijn van blijvend letsel.

Verdachte A. zit nu voor een andere zaak vast in het Huis van Bewaring in Alphen aan den Rijn. Niet bekend is of hij ook daar een celgenoot heeft.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen