Commentaar: Schiphol

Commentaar: Schiphol
Schiphol

Omwonenden van Schiphol kregen maandagochtend bij het ontbijt een onaangename verrassing voor hun kiezen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet weten voorstander te zijn van extra vluchten op Schiphol en vliegveld Lelystad. Zij vindt het uit concurrentieoverwegingen onaanvaardbaar dat Nederlands grootste luchthaven na 2020 op slot gaat.

Van Nieuwenhuizen had na het mislukken van het overleg tussen de luchtvaartsector en de omwonenden juist gezegd een zorgvuldige afweging te zullen maken tussen de eisen van beide partijen.

Deze week zijn alle partijen in de Schiphol-discussie in Den Haag uitgenodigd om hun standpunt duidelijk te maken aan de minister. Daarna zou het kabinet een definitief besluit nemen.

De minister heeft met haar voortijdige uitspraken de tegenstanders van uitbreiding van Schiphol op onaangename wijze geschoffeerd. Die worden bovendien bevestigd in hun gevoel dat zij nooit serieus zijn genomen als gesprekspartner.

Honderdduizenden Nederlanders hebben dagelijks ernstige overlast van de luchthaven en vrezen voor aantasting van hun gezondheid.

Het risico is groot dat de tot nu toe vreedzame discussie over de toekomst van Schiphol zal verharden. De schuld voor een eventuele escalatie ligt geheel bij de minister.

Lees ook: Minister Van Nieuwenhuizen: Schiphol zal doorgroeien

Meer nieuws uit Opinie-Column

Lees hier de digitale editieVolg ons