’Eten met Smaak’ in Dijklander Ziekenhuis Hoorn leert patiënten weer genieten

’Eten met Smaak’ in Dijklander Ziekenhuis Hoorn leert patiënten weer genieten
Rick Pieterse en Afke Sijm, Tinie en Nico Bakker en Jan Dinkla en Gertraud Wurm (vlnr) aan het hoofdgerecht.
© foto theo groot
Hoorn

Baskische kip, zalm met zeekraal, kerriesoep met gember of carpaccio van watermeloen.

'Smakelijk eten' denk je al gauw bij deze goed klinkende onderdelen van een maaltijd. Maar wat als de zalm helemaal niet naar zalm smaakt, de kerrie veel te scherp is en de kip als iets ondefinieerbaars naar binnen wordt geschoven? Smaak toevoegen is het geheim van de smid.

Kok

In dit geval is dat de kok, in de persoon van Cees Neefjes. Hij verzorgt, uiteraard met anderen, de maaltijden in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en houdt zich al langer bezig met de smaak en het ontbreken daarvan, bijvoorbeeld door intensieve behandelingen en chemokuren.

Hij oriënteerde zich breed en verdiepte zich ook in de achtergronden en de fysiologie van de smaak. Hoe komt het dat we iets proeven?

Interactief

Samen met verpleegkundige Dagcentrum Oncologie Annita van der Meulen bedacht Cees het interactieve diner 'Eten met smaak'. De gasten krijgen gerechtjes voorgeschoteld en als dat nodig is kunnen ze die voorzien van smaakverrijkers.

Voor Frans Trilling uit Zwaag is de kerriesoep al veel te heftig. Cees adviseert hem er honing bij te nemen, dat werkt dan als een soort filmpje ter bescherming. Ook de oosterse gerechten, die zijn echtgenote Carla thuis klaarmaakt, zijn hem al gauw te machtig terwijl dat vroeger geen problemen gaf.

Een tafel verderop zitten drie stellen met verschillende achtergrond en kwalen bij elkaar. Borst-, prostaat- en darmkanker. De patiënten onder hen hebben gemeen dat ze tijdens de periode van de zware chemokuur geen smaak hebben, maar dat die terug komt als ze even een rustpauze hebben van een week. Gertraud Wurm, een Oostenrijkse die al 25 jaar in Nederland woont, vindt de gebakken courgette ronduit bitter.

,,Doe er wat honing over, nee niet zo'n beetje, flink wat", adviseert de kok als hij langs komt. Het heeft resultaat, de blokjes zijn in no time met smaak verorberd. Nico Bakker uit Bovenkarspel is met deze toevoeging opeens ook een liefhebber.

Ook Rick Pieterse en Afke Sijm zijn aangeschoven. Tijdens de kuur heeft Rick geen smaak of vertrouwde gerechten en drankjes smaken anders. Nu heeft hij rust en proeft hij wel wat hij eet en drinkt. Maar de aardappelknolselderijpuree doet hem vooral denken aan het deeg voor een appeltaart.

De deelnemers kunnen op een formulier aangeven wat ze wel proeven en wat ze proeven als ze een smaakverrijker toevoegen. Dat kan zoet zijn, of zuur, bitter, zout of pittig. Aan de hand van die lijst kunnen ze dan een voedingsadvies krijgen.

Tegengesteld

Grofweg heeft Cees wel het advies om een tegengestelde smaak toe te voegen als iets niet lekker is. Bitter opheffen met zoet bij voorbeeld. Vissmaak kan terugkomen door zuur te gebruiken als in citroensap. Maar dat geldt niet voor iedereen en daarom krijgt elke deelnemer een persoonlijk voedingsadvies.

Het is de bedoeling om meer van deze 'Eten met smaak' interactieve diners te houden. Het ziekenhuis heeft een prijs van 10.000 euro gewonnen van het biofarmaceutisch bedrijf Sanofi met eenvoudige smaaktesten op de poli. Dat geld willen ze ten goede laten komen aan de patiënten.

Behandeling

,,Goed eten is belangrijk, omdat de patiënten zware behandelingen ondergaan. Dat het eten goed smaakt, maakt het gemakkelijker. Dan maar even wat meer zout er bij, want je moet eten. Ook als je geen zin hebt in je dieet, vergeet het dan even. Dat je wat eet is van belang."

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen