Volendam-handbalsters ’kunnen beter nog niet promoveren’

Keepster Ellen Overman etaleerde in de slotfase opnieuw haar uitzonderlijke klasse.
© Foto Erik Rietman
Handbal

Nadat ze meerdere keren op achterstand waren gekomen, hebben de handbalsters van Volendam wederom aangetoond dat ze de afgelopen jaren ontzettend zijn gegroeid. In een zeer fysiek duel werd Kwiek met 30-28 verslagen en tankte de ploeg vertrouwen richting de nacompetitie en wellicht zelfs het kampioenschap. Maar de vraag is of de club dat wel moet willen.

Door de overwinning houdt Volendam zicht op promotie. Iets dat coach Ruud van den Broeck uiteraard ambieert, maar hij voorziet ook problemen. ,,Rondom dames-1 is alles perfect geregeld, maar daarachter valt een groot gat. We roepen al een aantal jaar dat ze het dameshandbal serieus moeten nemen en nu we op de drempel van de eredivisie staan, lijkt het kwartje eindelijk te vallen. Voor volgend seizoen is dat echter te laat, want hoewel er twee speelsters aangegeven hebben te stoppen en er nog twee twijfelen kan ik niets uit het tweede of de A1 halen. Dat betekent dus dat er speelsters van buitenaf moeten komen en dat willen we niet. Dat hebben we bij de heren gezien.”

Dick Tuip was onderdeel van de gouden generatie bij de heren. De groep Volendammer jongens (aangevuld met een enkele ’jas’) die jaren achtereen het handbal in Nederland domineerden. ,,Bij ons is het inderdaad, net als bij de dames nu, eigenlijk veel te snel gegaan. Onze groep stond er ineens, maar daarachter was de jeugdopleiding helemaal nog niet ingericht op eredivisieniveau. Dus toen wij stopten, moesten er allemaal jongens van buitenaf gehaald worden. Zoals Ruud (Van den Broeck, red.) al aangeeft, is dat niet iets wat de club ambieert.”

Omdat de club - volgens Van den Broeck en Tuip - dus te laat heeft ingezien wat er staat te gebeuren, dreigt een herhaling van zetten bij Volendam. Tuip: ,,Daarom is het beter om niet te promoveren en eerst een aantal jaar bovenin de eerste divisie mee te draaien. Dan spelen de dames wekelijks goede wedstrijden, kunnen we van onderuit zorgen voor aanwas van nieuw talent en de overstap naar de eredivisie maken zodra we als club er echt klaar voor zijn.” Van den Broeck: ,,Wij willen dolgraag bouwen aan succes voor het dameshandbal in Volendam, maar er zal wel iets moeten gebeuren nu. En snel ook.”

Tegen Kwiek wilde Volendam-coach Ruud van den Broeck vooral niet op achterstand komen. ,,Ze hebben ons in het uitduel de hele wedstrijd lopen irriteren door het spel ontzettend te vertragen. Dat lukte en daarom hebben we hier in de week voorafgaand aan de wedstrijd nadrukkelijk over gesproken en op getraind. Om te voorkomen dat ze het spel gaan vertragen, is het dus zaak om snel op voorsprong te komen.”

De wens bleek niet de vader van de gedachte, want Volendam kwam in de beginfase op een 2-6 achterstand. Vanaf dat moment namen de sterkhouders van Volendam de touwtjes in handen. Alyssa Alings zette de lijnen uit en stelde Sabrina van der Mast, Anja Tol en cirkelspeelster Priscilla Bergman in staat om te scoren. Dit trio zorgde met zeven treffers voor de eerste voorsprong in de wedstrijd.

Een wedstrijd die op een neer bleef golven. Nadat Volendam meerdere keren op achterstand kwam en veel moeite had met het harde spel van de bezoekers uit Raalte, liet het zien over enorme veerkracht te beschikken. Door de wedstrijd met 30-28 te winnen, tankte het zelfvertrouwen voor de beslissende fase van de competitie. Uitblinker Van der Mast was blij dat ze met haar inzet en fanatisme een bijdrage kon leveren aan het succes. ,,Het was hard tegen hard, maar we hebben als team ontzettend goed gespeeld. Er is tot het laatste moment geknokt en door erin te blijven geloven, hebben we de wedstrijd over de streep getrokken.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen