Gele hesjes beklagen zich bij leiding NOS Nieuws: ’Gaat de NOS dit ook uitzenden?’ [video]

Gele hesjes beklagen zich bij leiding NOS Nieuws: ’Gaat de NOS dit ook uitzenden?’ [video]
Gele Hesjes arriveren op het Journaalplein in Hilversum.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Zo’n drie kwartier nam hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws zaterdagmiddag op het Mediapark in Hilversum de tijd om tegen ’nepnieuws’ betogende Gele Hesjes te woord te staan. Hij werd daarbij terzijde gestaan door zijn adjunct Giselle van Cann.

Iets meer dan honderd Gele Hesjes waren van station Hilversum via het centrum naar het Mediapark gelopen, sommigen met een maskertje (dat later af ging), anderen met de Nederlandse driekleur ondersteboven aan stokken.

Bij aankomst op het Journaalplein voor het NOS-gebouw was de sfeer weliswaar vreedzaam, maar wel wat opgewonden.

Enigzins opgewonden begon ook het gesprek met Gelauff en Van Cann. Naarmate de tijd verliep, werd de toon steeds rustiger en over en weer ook wel begripvoller.

Een handjevol woordvoerders van de Gele Hesjes betichtte de NOS ervan het nieuws zeer eenzijdig te belichten. Multinationals en ’het bestuurlijke’ in Den Haag een Brussel zouden het volle pond krijgen en ’de revolutie die in Europa opkomt’ zou grotendeels buiten beeld blijven. Gele Hesjes, ook die in Nederland, zouden ten onrechte worden ’geframed’ als gewelddadig.

Gelauf zette keer op keer uiteen dat NOS Nieuws probeert een zo represenatief mogelijke selectie te maken van al het nieuws in binnen- en buitenland. Zoals eerder onderstreepte hij ook zaterdag dat ’wij als redactie geen mening hebben over dat nieuws’. ,,En ik ben nog nooit gebeld door een multinational of minister met het verzoek een bepaald nieuws-item wel of niet te maken.’’

Gele hesjes beklagen zich bij leiding NOS Nieuws: ’Gaat de NOS dit ook uitzenden?’ [video]
Gele Hesjes naderen het NOS-gebouw op het Mediapark in Hilversum.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Overigens gaf een van de Gele Hesjes aan dat de boosheid zich niet alleen richt op bijvoorbeeld het NOS Journaal, maar ook opnieuwsuitzendingen van RTL en talkshows als die van Jeroen Pauw, Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk.

Bij die talkshows komen nooit Gele Hesjes aan tafel, aldus de Gele Hesjes. En het nieuws over de Gehel Hesjes in binnen- en buitenland wordt in het nieuws ’minimaal’ weergegeven, stelden ze. Gelauff bracht daar onder meer tegenin dat de NOS portretten van Gele Hesjes heeft gemaakt.

Gele hesjes beklagen zich bij leiding NOS Nieuws: ’Gaat de NOS dit ook uitzenden?’ [video]
Volkomen vreedzame, maar aanvankelijk wat opgewonden betoging bij de NOS.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus

,,Gaat de NOS dit ook uitzenden?’’, wilde een jonge vrouw weten. ,,Jazeker, daarvoor ben ik hier’’, antwoordde een NOS-verslaggever. Waarop enkele Gele Hesjes onderling hun diepe wantrouwen uitwisselden. Het zal vast niet integraal worden uitgezonden en ongetwijfeld zullen eventueel voor Gele Hesjes negatieve aspecten eruit worden gelicht, meenden ze.

Intussen nam Gelauff vriendelijk handen schuddend afscheid van enkele hesjeswoordvoerders. ’Dat we met elkaar hebben gesproken’ vond hij de winst van deze zaterdagmiddag. ,,Hij staat er in elk geval wel’’, commentarieerde een van de meest kritische Gele Hesjes tegenover een mededemonstrant.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons