Uitslag West-Friese stelling: Veiligheid gaat voor bij pinautomaat

Uitslag West-Friese stelling: Veiligheid gaat voor bij pinautomaat
De pinautomaat in de gevel van Supermarkt Deen in de Huesmolen in Hoorn werd in 2015 opgeblazen door criminelen. Boven de winkel wonen mensen.
© Archieffoto
De Goorn

De Rabobank verhuist in De Goorn een pinautomaat van de Kantbeugel naar de Dwingel. De flappentap komt hier om veiligheidsreden in een vrijstaand gebouwtje, een pinbox. In het verleden verplaatsten banken ook al veel geldautomaten naar binnen, in winkels, om zo het risico op ram- en plofkraken stevig te verminderen.

Verstandig met het oog op de veiligheid van onder meer omwonenden? Of mag je niet toegeven aan de criminelen, en buiten winkeltijd niet kunnen pinnen is ook maar lastig. Een meerderheid (bijna zestig procent) kiest voor de veiligheid bij onze stelling van de afgelopen week.

Onder hen Douwe Greydanus uit Andijk: „Beter afgeschermd binnen pinnen. Criminelen hebben er veel meer moeite mee om in een winkel ongestoord te werk te kunnen gaan als deze ook nog eens via camera’s en inbraakalarm in de gaten worden gehouden.”

Michael Draaijer uit Hoorn denkt dat door pinautomaten naar binnen te verplaatsen de beveiliging kan verbeteren. „De kans op plofkraken en overvallen wordt daardoor ook verkleind”, verwacht hij.

Joop Sjerps uit Hem ziet ook financiële voordelen. „Het kost de banken en dus de gemeenschap handenvol geld om schade door ramkraken te herstellen of te voorkomen. Door ze binnen te plaatsen, bereikt men ook veel meer veiligheid.”

W. van der Burch vindt het ook een veiliger gevoel als de automaat binnen staat. „Ik woon in de Kersenboogerd en daar zijn al eens een paar overvallen gepleegd. Als je ouder bent, geeft dat een heel onveilig gevoel. Binnen pinnen vind ik een goede veilige oplossing.”

„Prima idee, binnen pinnen”, zegt Floris Smit uit Enkhuizen. „In winkelcentra zoals Koperwiekplein en het Streekhof in Bovenkarspel zal het wel even wennen zijn vanwege de sluitingstijden.”

James van der Gulik is het wel eens met onze stelling, maar vraagt zich hardop af of de pinautomaten naar binnen brengen een echt afdoende maatregel zal zijn. „ Er wordt steeds meer grof geweld gepleegd bij het ram- en plofkraken en zo kunnen criminelen zich ook met geweld toegang verschaffen tot andere ruimtes in bijvoorbeeld winkelcentra.”

N. Bruynsteen uit Avenhorn ziet naast de veiligheid ook een zeer praktisch voordeel van binnen pinnen. „Daar sta je ook beschut tegen weersinvloeden.”

Taakstrafje

„Als er ook eens meer politie zichtbaar zou zijn in de dorpen, zou het niet nodig hoeven zijn om pinautomaten binnen te plaatsen”, vindt A. van Denderen uit Venhuizen. Hij is het dan ook niet eens met onze stelling. De Venhuizer meent ook dat er meer werk gemaakt moet worden van de opsporing van de daders. „En die vervolgens ook eens echt aanpakken, in plaats van een taakstrafje waar ze om lachen.”

Jan Schrik uit Hoorn is ook een tegenstander, omdat daardoor de dienstverlening minder wordt. Op dezelfde lijn zit Lia Zwart uit Medemblik: „Het is makkelijker om buiten te pinnen.” Voor een harde aanpak en niet toegeven aan de criminelen door de automaten naar binnen te verplaatsen, is ook Han Swagerman uit Grootebroek: „Nog even en dan maakt het tuig uit wat we wel en niet kunnen en mogen. Geef de politie meer capaciteit en pak dat volk eens beet.”

De nieuwe stelling staat hieronder.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons