Prorail begint snel met aanleg weg langs spoor in Santpoort-Zuid [video]

Santpoort-Zuid

Prorail gaat zo snel mogelijk beginnen aan de ontsluitingsweg langs het spoor in Santpoort-Zuid, ondanks een eerder gedane belofte niets te doen tot de volgende hoorzitting. Vrijdag zijn dertien knotwilgen langs het traject gekapt.

,,Onlangs was er weer een bijna-ongeluk op een van de onbewaakte overgangen. Met een paard. We nemen onze verantwoordelijkheid en gaan gebruik maken van de vergunning, hebben we de gemeente Velsen laten weten’’, reageert Frans Jansen, projectmanager van de weg bij Prorail.

Lees ook: Man overleden na aanrijding met trein tussen Haarlem en Santpoort-Zuid [update]

Zodra er overleg is geweest met de aannemer, gaan de werkzaamheden aan de parallelweg langs het spoor in Santpoort-Zuid beginnen. De weg moet het gebied ten oosten van de spoorlijn ontsluiten, zodat bewoners en bezoekers geen gebruik meer hoeven maken van de twee onbewaakte spoorwegovergangen aan de Van Dalenlaan in Santpoort-Zuid. Prorail kan de overwegen dan sluiten.

Prorail begint snel met aanleg weg langs spoor in Santpoort-Zuid [video]
© United Photos/Toussaint Kluiters

Vanwege de vele bezwaren van omwonenden tegen de aanleg van de weg was de door de gemeente Velsen afgegeven vergunning geschorst. Dit bleek in een hoorzitting op 20 december vorig jaar.

Omdat er belangrijke stukken ontbraken, werd afgesproken een nieuwe hoorzitting te houden. De voorzitter liet Prorail beloven tot die tijd niet aan de weg te beginnen. ,,Die belofte gaan we niet inlossen’’, zegt projectmanager Frans Jansen van Prorail.

Lees ook: ’Als ik op de trekker zit, hoor ik de trein niet’

Een van de stukken die op de hoorzitting ontbrak, is een ecologisch onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, rugstreeppadden en broedvogels.

,,De opdracht voor dat onderzoek zal binnen nu en twee weken de deur uitgaan. Mochten er bijvoorbeeld vleermuizen zitten, moeten we tot september monitoren, heeft de Omgevingsdienst IJmond aangegeven’’, zegt Jansen.

Ecologische begeleiding

Pas als dat onderzoek is afgerond, kan er een nieuwe hoorzitting worden vastgesteld. Dat vindt Prorail veel te lang duren. ,,We hebben de gemeente Velsen voorgesteld om de weg aan te leggen onder ecologische begeleiding’’, aldus Jansen.

Vrijdag heeft Prorail dertien knotwilgen langs de sloot aan het Schoterkerkpad geveld. ,,We willen voorkomen dat we in het broedseizoen terecht komen. Deze bomen hebben we wel stuk voor stuk geïnspecteerd op nesten en holen, maar we hebben niets aangetroffen.’’

Voor het kappen van de knotwilgen had Prorail geen kapvergunning nodig. ,,Dit is vergunningvrij gebied, dus Prorail mag de bomen kappen’’, reageert een woordvoerster van de gemeente Velsen.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons