Premium

Column Ontmoetingen: Naar Artis

Column Ontmoetingen: Naar Artis
Wie spaart mee?

De Zonnehoek wil naar Artis! Dus zijn personeel en cliënten van het dagactiviteitencentrum in Krommenie heel druk Artiszegels van Deka aan het sparen.

Stapels zegels hebben ze nodig, daarom hangen in het pand aan de Zonnelaan en in de Weverstraat diverse vrolijke, getekende oproepen voor de ramen en in het marktkraampje naast de winkel. En er staan voor gulle gevers speciale inzamelbussen bij de Dekamarkt in Krommenie en Westzaan.

De bakgroep, de tuingroep, de dienstengroep, de afdeling met creatievelingen, het is zomaar een greep uit alle activiteiten bij de Zonnehoek, al 42 jaar een begrip in Krommenie. Ooit was het een villa en tuin van de familie Kaars Sijpesteijn; in 1975 overgenomen voor een gulden onder de restrictie dat het voor mensen met een beperking bestemd is. Nu worden grote verbouwingsplannen voorbereid om de dienstverlening voor de komende decennia nog beter te maken. De cliënten van de Zonnehoek hebben een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Sommigen wonen zelfstandig (onder begeleiding), anderen nog gewoon thuis. Bij de Zonnehoek vinden ze volop dagbesteding.

De eerste volle zegelboekjes zijn al binnen, vertelt begeleider Tiny Slegers, maar er is nog veel meer nodig. De Zonnehoek heeft zo’n tachtig cliënten die bijna allemaal naar de dierentuin zouden willen. Binnen de dagbesteding van Odion is er begrijpelijkerwijs geen budget voor zulke bijzondere uitjes. Tiny, al 33 jaar werkzaam bij Odion, is enthousiast over de respons die de Zonnehoek krijgt op de spaaractie. Heerlijk een dagje dieren kijken zou een welkome afwisseling zijn van de overigens toch al gevarieerde dagen met allerhande activiteiten binnenshuis en buitenshuis. Als ze naar Artis gaan, gaan ze in verschillende groepen. Liefst met vrijwilligersvervoer of eigen vervoer, en in de eigen groep omdat de niveauverschillen onderling groot kunnen zijn.

De dagbesteders van Odion verzamelen nog veel meer spulletjes, zoals lipjes van blikjes en bollen wol. Op de Facebookpagina van de Zonnehoek staan regelmatig oproepjes.

Ron Amesz

Meer nieuws uit Zaanstreek