De Wijde Blik officieel weer stiltegebied

De Wijde Blik officieel weer stiltegebied
De Wijde Blik
Kortenhoef

Na een eerdere afwijzing in 2017 is De Wijde Blik door de provincie Noord-Holland nu toch officieel tot stiltegebied verklaard.

De Wijde Blik is het grootste en diepste water in het gebied van de oostelijke Vechtplassen rondom Loosdrecht en omgeving. Er is namelijk oorspronkelijk niet alleen veen, maar ook zand afgegraven.

Naast De Wijde Blik kregen ook de Bovenkerkerpolder bij Amstelveen en Grootslag West in West-Friesland de status van stiltegebied. Daar zijn er nu 39 van in de provincie Noord-Holland.

Het water van De Wijde Blik is niet alleen natuurgebied, maar tevens bestemd voor recreatie en pleziervaart. Woordvoerster Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten: „Eigenlijk was het al een stiltegebied, maar een onderzoek uit 2017 wees uit dat De Wijde Blik toch niet aan alle criteria voldeed. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat we nu toch officieel weer recht hebben op dat predikaat.”

Recreatieplas en stiltegebied tegelijk, dat kan gewoon volgens Claudia van Holsteijn. „We staan geen enorme geluidsinstallaties en barbecueboten toe. De Wijde Blik is er voor recreanten die rust zoeken.”

Meer nieuws uit Gooi

Lees hier de digitale editieVolg ons