’Meeste klachten over stof komen uit IJmuiden’

’Meeste klachten over stof komen uit IJmuiden’
IJmuiden

IJmuidenaren die meededen aan de enquête over stofoverlast, treffen veel vaker grof stof in hun woning aan dan hun streekgenoten uit de noordelijke IJmond. Vooralsnog is het gissen naar een verklaring, maar het is aannemelijk dat dit stof niet alleen maar van het staalbedrijf afkomstig is.

Gemiddeld treft 51 procent van alle deelnemers geregeld grof stof aan binnenshuis. Opsplitsen in woonkernen levert interessante verschillen op.

Lees ook: Gissen naar oorzaak grof stof in IJmuidense huizen

61 procent van de IJmuidense deelnemers zegt regelmatig stof binnen in de woning aan te treffen. In Beverwijk (zonder Wijk aan Zee) is dat veel lager: 36 procent.

Ook de omgevingsdienst ziet in de klachtenregistratie dat er meer milieuklachten uit Velsen komen dan uit de noordelijke IJmond. Ook over stof.

Lees ook: Nieuw onderzoek naar verband tussen ziekten en uitstoot Tata

Een opmerkelijk verschil zeker gezien het feit dat de wind in de IJmond meestal vanuit het zuidwesten waait. Stof, afkomstig vanuit welke bron dan ook, zou richting het noordoosten moeten wegwaaien.

Noordhollands Dagblad en IJmuider Courant hielden deze maand een enquête naar stofoverlast in de IJmond. Deze is 1207 keer ingevuld.

De verdeling noordelijke/zuidelijke IJmond is ongeveer half om half. 85 procent van de deelnemers ervaart regelmatig stofoverlast.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons