OPA gaat tussen Alkmaar en EK wielrennen liggen

Alkmaar

De messen worden geslepen. De fractie OPA maakt zich klaar om tussen Alkmaar en het EK Wielrennen te liggen. OPA vindt dat de gemeente te veel moet betalen om het fietstoernooi in de stad te organiseren.

Donderdag gaat de oppositiepartij in de aanval. Dan moet de politiek iets vinden van het wielrenplan.

Alkmaar wil van 7 tot 11 augustus het Europees kampioenschap wielrennen organiseren. Dan gaat dat de gemeente 950.000 euro kosten. Dekking voor die investering wordt onder meer gevonden door zowel in 2020 als in 2021 de sportbegroting met 120.000 euro te verlagen.

Voor Victor Kloos van OPA is het te veel geld. „Het houden van mooie evenementen is goed voor de economie van onze stad. Maar dit is echt te veel geld uit de zakken van de burger voor een kort durende kick. OPA ziet liever dat dit bedrag duurzaam wordt geïnvesteerd in meer groen in de stad. En juist in de sportverenigingen zelf.”

Volgens het college van burgemeester en wethouders lever het EK de gemeente ook wat op. Het college denkt aan de naamsbekendheid, wat weer een positief effect heeft op de economie van de stad. De Europese pers zet de stad voor- en tijdens het EK in de schijnwerpers. Ook stimuleert het EK het fietsgebruik in de stad.

Volgens Kloos’ OPA-collega Ruud Ursem wordt de naamsbekendheid overschat die het evenement aan Alkmaar geeft. „Het wordt volgens ons schromelijk overdreven. Vraag het de Alkmaarder op straat en ik denk dat 95 procent niet weet waar het EK zich vorig jaar afspeelde.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons