Huur, geen koop van voormalig stadhuis Den Helder

Delano Weltevreden
Den Helder

De gemeente gaat het voormalige stadhuis aan de Kerkgracht toch huren van Helder Vastgoed BV, onderdeel van Woningstichting.

Dat zegt woordvoerster Marion van den Broek van Woningstichting Den Helder. Omdat Helder Vastgoed eigenlijk niet mag verhuren aan de gemeente (kantoorruimte is commercieel), zou het stadsbestuur het pand aanvankelijk kopen voor de tijdelijke huisvesting van ambtenaren die nu nog aan de Drs. F. Bijlweg zitten.

Burgemeester en wethouders willen het stadhuis permanent vestigen op Willemsoord. Zij schatten dat het vier jaar duurt voordat de ambtenaren kunnen verhuizen naar de verbouwde gebouwen 72 en 66. Dan zou het stadhuis aan de Kerkgracht terugverkocht worden aan Helder Vastgoed.

Die verkoop-terugkoopconstructie hoeft niet meer, zegt Van den Broek. „We hebben de casus voorgelegd aan de Autoriteit woningcorporaties en hebben toestemming gekregen om het pand tijdelijk aan de gemeente te verhuren. Tot uiterlijk 30 juni 2023.”

Op een rij

Wethouder Michiel Wouters zegt dat de nieuwe informatie eerst op een rij gezet moet worden. Hij kan nog niet zeggen wat de gemeente straks kwijt is aan huur.

„Het zal in elk geval niet hoger mogen zijn dan het bedrag waarvan wij tot nu toe uit zijn gegaan: 220.000 euro per jaar. Dat is het bedrag dat wij de gemeenteraad voor de tijdelijke huisvesting aan de Kerkgracht hebben gevraagd.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.