Herbestemming genieloods fort blijft een probleem

Uitgeest

Géén horeca-activiteiten in de genieloods bij Fort aan den Ham in Uitgeest en na acht uur ’s avonds moet het bij het fort stil zijn. Dat stelt Allard Glijnis van Buurtcomité Bus(ch) en Dam.

De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening sprak dinsdagavond over het ontwerpbestemmingsplan voor het monumentale fort met loods, opgesteld door de pachter, Stadsherstel Amsterdam NV. Deze heeft te maken met een deadline van de provincie: als herbestemming van de genieloods eind dit jaar niet geregeld is, vervalt de subsidie van maximaal twee ton.

Nieuw gebruik van de houten loods - even oud als het fort uit 1903 - is volgens Stadsherstel noodzakelijk om inkomsten te krijgen voor het voortbestaan van het fort. Het bedrijf begrijpt niet ’waarom er helemaal niets meer zou mogen in de avond’. ’Moeten we de deur na 20.00 op slot doen’, vragen ’Stadsherstellers’ Ruth van der Puijl en Michiel van der Burght zich af.

Glijnis en andere omwonenden, onder wie Willem Röling en Piet Hein Eikel, komen er ook na diverse tafelgesprekken maar niet uit met Stadsherstel. Eikel dreigt met een actie: ’Linie te wapen voor stilte’. Fort en loods dienen te blijven wat ze zijn, ’een museaal, ceremonieel, respectvol gedenkteken’ dat herinnert aan de waanzin van wereldoorlogen.

Stadsherstel stak al 150.000 euro in het opknappen van de leegstaande loods. Het plan om cateringbedrijf Puur Produkties uit Diemen de ruimte te laten exploiteren als ’ontmoetingsplaats voor de particuliere en zakelijke markt’ is, na overleg met omwonenden, afgeblazen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons