Dorpsraad polst animo voor komst Knarrenhof in Opmeer-Spanbroek

Opmeer

Na Obdam leven er ook in Opmeer-Spanbroek plannen voor een Knarrenhof. Eind maart polst de dorpsraad de animo voor zo'n woongemeenschap voor vijftigplussers.

Simon Loos (68) uit Opmeer, lid van de dorpsraad, is de animator. ,,Ik werd benaderd door mensen die lazen over soortgelijke initiatieven in Obdam en Zwaag. Ik ben naar een informatiebijeenkomst in Zwaag geweest. Met tweehonderd bezoekers was daar een overweldigende belangstelling”, aldus Loos.

Hij kaartte het onderwerp aan bij de Dorpsraad Opmeer-Spanbroek. Die twijfelde volgens voorzitter Keesjan Stapel geen moment om het thema op de jaarvergadering van 28 maart op de agenda te zetten.

Stapel: ,,We hebben geregeld contact met de gemeente. In het kader van de burgerparticipatie komt ook het onderwerp ’wonen voor jongeren en senioren’ aan de orde. Knarrenhof past daar helemaal in.”

Ook in zijn kring hoort hij dat senioren nadenken over hoe ze in de toekomst willen wonen. ,,In Scandinavië zijn veel hofjes waar ouderen samenwonen. Iedereen behoudt zijn zelfstandigheid, maar ook zijn er gemeenschappelijke activiteiten. In een Knarrenhof is een gezamenlijke ruimte en ook wordt een tuin aangelegd die door bewoners wordt onderhouden. Daarvoor bestaan overheidssubsidies. Eenzaamheid en isolement onder senioren zijn actuele onderwerpen. Dat kun je voorkomen door te kiezen voor een hofjesvorm”, vertelt de voorzitter.

Inmiddels zijn contacten gelegd met de landelijke Stichting Knarrenhof. Ook is gesproken met wethouder Bram Beemster. Loos: ,,Die is positief. Maar heeft ook gezegd dat de gemeenteraad er over gaat.”

Dat wordt bevestigd door Beemster: ,,We moeten ook kijken hoe dit project binnen de kaders van de raad past. Maar ik ben positief en ga het overleg aan met de partijen.” Dat staat gepland voor 12 maart.

Loos kan zo drie locaties aanwijzen. Op 28 maart (19.15 uur, ’t Kerkhuys) houdt iemand van Stichting Knarrenhof een presentatie. Belangstellenden kunnen zich aanmelden om op de hoogte gehouden te worden. Pas in een later stadium krijgen ze de vraag of ze willen deelnemen. Dat kost 500 tot 1000 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons