Justitie bevestigt vervolging Aerdenhoutse politicoloog Meindert Fennema

Meindert Fennema.

Meindert Fennema.© Archief

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Justitie heeft inmiddels bevestigd dat de bekende politicoloog Meindert Fennema uit Aerdenhout wordt vervolgd. Tegen Fennema is in maart vorig jaar aangifte wegens smaad gedaan door raadsleden Marielys Roos en Rob Slewe van Hart voor Bloemendaal. Fennema had beiden beschuldigd van ’gijzeling’ van de burgemeester van Bloemendaal.

De zaak gaat over een optreden van Fennema in een radioprogramma van Jort Kelder in maart 2018.

Volgens Fennema zou Slewe met Roos en haar man de burgemeester in zijn eigen kamer hebben opgesloten. Fennema noemde het voorval een voorbeeld van intimidatie door burgers.

Lees ook: Hoogleraar Meindert Fennema vervolgd? Of toch niet?

Hij noemde niet hun namen, maar omschreef de drie als een fiscaal jurist, medisch specialist en een landgoedeigenaar verbonden aan de partij Hart voor Bloemendaal.

Het ging overduidelijk om Marielys Roos, haar man Peter Roos en Rob Slewe. Roos en Slewe deden daarop aangifte wegens smaad en laster.

Volgens het tweetal was het een doelbewuste poging om hun partij Hart voor Bloemendaal in diskrediet te brengen.

Lees ook: Wie intimideert wie in Bloemendaal? Aangifte van laster tegen Meindert Fennema

Slewe en Fennema hebben vaker met elkaar in de clinch gelegen naar aanleiding van columns van Fennema uit 2014 en uit 2015 op de website van de Volkskrant waarin hij uithaalt naar Rob Slewe, eigenaar van landgoed Elswoutshoek in Overveen.

Opmerkelijk is dat burgemeester Roest - die zou zijn opgesloten - aanvankelijk liet weten zich 'nadrukkelijk niet te herkennen in de uitlatingen van de heer Fennema.’ Later draaide Roest dit terug. Volgens de burgemeester had hij een gesprek met het drietal bij zijn kamer.

,,Toen ik aangaf te willen vertrekken naar een afspraak en mijn tas uit mijn kamer haalde, werd mij - bij het verlaten van mijn kamer - door een van de aanwezigen de doorgang versperd (althans zo heb ik dat ervaren) en ik had moeite om mijn kamer te verlaten. Samenvattend: ik ervoer alles wat zich daar afspeelde als zeer - en beslist - onaangenaam'', aldus Roest.

Rob Slewe is heel blij met de beslissing van het OM en heeft vertrouwen in de zaak. ,,Er is een spel gespeeld door een aantal mensen en ik hoop dat de onderste steen nu bovenkomt. Het OM beschikt over een bandopname van het incident met Roest.

Die lijkt me vrij duidelijk. Daaruit blijkt dat er niets aan de hand was. De zaak is bewust opgeblazen vlak voor de verkiezingen. Ze wilden gewoon niet dat ik raadslid zou worden.’’ Meindert Fennema was niet bereikbaar voor commentaar.

Vorige week nog ontkende het Openbaar Ministerie dat er een strafzaak zou komen, maar inmiddels zijn volgens het OM ’de betrokkenen op de hoogte gesteld’. Op dit moment is nog onbekend wanneer de zaak zal dienen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen