’Raad rommelde’ met bestemmingsplan dorp Blaricum

Het agrarisch landschap (inzet) naast Piet en Jolanda Boersen op de Schapendrift in Blaricum is nu een tuin met oprijlaan.
© foto caspar huurdeman
Den Haag

Het Bestemmingsplan Dorp 2018 van Blaricum rammelt hier en daar. De gemeente beloofde nog tijdens de rechtszaak dat dat het plan hier en daar wordt gerepareerd.

Drie Blaricummers waren naar de Raad van State gestapt. Grootste gemene deler: de gemeente die met twee maten meet, star en niet consequent lijkt.

Zo kan de familie Boersen er niet bij dat de gemeenteraad zijn buurman Van den Bergh zo enorm tegemoet lijkt te komen. In 2015 mocht die een kapitale villa aan de Schapendrift bouwen, en nu krijgt zijn grote lap agrarische grond ook nog de bestemming tuin, waardoor die deels verhard en bebouwd kan worden. Dat is heel vervelend voor Boersen, die een landbouwbedrijf heeft, want hij kan (vanwege de wet) op zijn eigen grond dan niet meer de door hem gewenste nieuwe loods bouwen, als geluidsbuffer ter vervanging van een bestaande loods.

De gemeente stond volgens hem alleen open voor het belang van zijn buren. En ook de gemeenteraad ’rommelde’ volgens Boersen. „Tijdens de raadsvergadering zijn amendementen met verkeerde tekeningen ingediend. En wat ze aannamen is in het voordeel van de buren. Logisch, het is ingediend door een nicht van hun”, betoogde Boersen tegen de Raad van State, die zelf ook verbaasd reageerde. Ook omdat de gemeenteraad steevast het open agrarische landschap tussen Schapendrift en A27 wil beschermen.

Gemeentewoordvoerders konden niet goed verklaren waarom de raad akkoord was gegaan met de tuinbestemming, omdat de raad daar altijd opkomt voor agrarische grond en het open landschap.

Een woordvoerder van de buren zei dat Boersen met zijn bedrijf dan maar niet tussen de woningen had moeten gaan zitten. Maar dat schoot de Blaricummer flink in het verkeerde keelgat. „Ik ben daar geboren. Mijn ouders hadden er decennia een melkveehouderij, ik nu een landbouwmechanisatiebedrijf. Die villa van mijn buren is juist de vreemde eend.”

Boerderij splitsen

Ook de familie Van Klooster ligt overhoop met de gemeente. Inzet is het splitsen van een voormalige boerderij aan de Schapendrift in twee woningen. De gemeenteraad wil dat niet, ook al verleende het college er eerder een vergunning voor. Het gaat om de boerderijwoning en de voormalige boerderijschuur.

De gemeentewoordvoerders overtuigden de rechter niet, te meer daar de provincie volgens hem juist niet zo moeilijk lijkt te doen over het in meerdere woningen splitsen van voormalige agrarische bedrijven. Cruciaal voor de eigenaar is dat je de woningen niet apart mag verkopen als ze niet gesplitst zijn. De Raad van State zette grote vraagtekens bij de weigering van de raad.

Datzelfde gebeurde bij de kwestie van een monumentale boerderij met hooiberg en tuin aan het Achterom, middenin het dorpscentrum.

Eigenaren P. M. Alessie en H. Bus liggen in de clinch met de gemeente over bewoning en het parkeren daar. Zo kregen ze geen toestemming voor bouw van een woning op de begane grond, voor een kantoor in het bijgebouw en parkeerplaatsen in de tuin. De gemeenteraad wil liever publiekfuncties daar, het parkeren in de tuin zou de ’groene uitstraling’ aantasten. Waarom elders wel in tuinen geparkeerd mag worden, konden gemeentewoordvoerders niet uitleggen.

De kans dat de Raad van State de gemeente Blaricum vraagt om op onderdelen het huiswerk over te doen, lijkt behoorlijk groot. De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht