Een hamerhaai van duizenden vishaakjes

Een hamerhaai van duizenden vishaakjes
Laren

Vijf Gooise burgemeesters geven donderdagochtend het officiële startschot voor De Groene Afslag, de ’pleisterplaats voor de wereld van morgen’ onderaan de afslag 8 van de A1.

Op de plek waar Hilversum, Huizen, Laren, Blaricum en Gooise Meren ’elkaar aantikken’ is de droom van duurzaam ondernemer Lucas Mol uit Huizen werkelijkheid geworden. ,,De Groene Afslag wordt letterlijk en figuurlijk de groenste inspiratielocatie van Nederland”, meldt hij.

Overbevissing

In elk hoekje van het 2800 m2 grote pand aan de Amersfoortsestraatweg valt volgens Mol spelenderwijs iets bijzonder duurzaams te ontdekken. Zo hangt in het restaurant (met honderd zitplaatsen) een hamerhaai van 3,5 meter, gemaakt van een paar duizend vishaken. Dit als ’statement tegen overbevissing’. In de gangen naar de kantoorruimtes - met in totaal 75 vaste en 35 flexibele werkplekken - is een muurschildering van 75 m2 van de New Yorkse graffiti-artiest Brian Kenny te bewonderen. Dit kunstwerk wordt in de komende weken verder opgesierd met maskers die kunstenaars maakten van zwerfafval. De vergaderzalen zijn ingericht met ‘gered’ vintage, design, antiek en ’ge-upcycle-de’ objecten. Het terras grenst aan het ecoduct en de heide.

Onderdak

De Groene Afslag wil ook onderdak bieden aan onder meer workshops, films, festivals, educatieve scholenprogramma’s, aanschuiftafel-avonden en markten. Bovendien kunnen lokale initiatieven er hun thuishonk vinden, eventueel in samenwerking met de buren van De Altijd Werkplaats.

De Groene Afslag is vanaf vrijdag dagelijks geopend, van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Na die tijd worden de ruimtes gebruikt voor besloten evenementen en partijen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen