Interieur V&D-pand Den Helder gestript

V&D Den Helder in 2016.
© Archief
Den Helder

De mannen van sloopbedrijf Oosterbeek zijn al vier maanden het interieur van het voormalige V&D-pand in Den Helder aan het slopen. ,,En we hebben nog wel twee maanden nodig”, zegt projectleider Marco van Stenis van Woningstichting/Helder Vastgoed BV, eigenaar van het gebouw.

Het is een van de grootste klussen die het Helderse sloopbedrijf sinds de oprichting in 1948 onderhanden heeft gehad. Aangezien op het dak woningen staan, moet rekening gehouden worden met geluidsoverlast voor de bewoners.

,,We proberen lawaai zoveel mogelijk te voorkomen. Het slopen van betonnen vloeren zoals met deze elektrische slooprobot doen we daarom alleen tussen tien uur ’s ochtends en twee uur ’s middags” legt de projectleider uit.

De elektrische jekkeraar wordt bediend door Nick Oosterbeek. ,,Hij wordt ook ingezet voor het slopen van wanden”, vertelt Nick. ,,Bij een vloer zoals hier moet je wel uitkijken dat de beitel niet te diep gaat.”

De machine beschikt over rupsbanden en mechanische poten die het geheel een science-fiction achtige uitstraling geven. Lampen op de machine werpen licht op de vloer in de halfduistere ruimte van de eerste verdieping van het voormalige warenhuis aan de Beatrixstraat.

Nick Oosterbeek draagt een bedieningspaneel met joysticks om zijn nek: ,,Het voordeel van deze machine is dat je de trillingen niet door je hele lichaam voelt gaan zoals bij een traditionele breekhamer.”

Het sloopbedrijf brengt in opdracht van Woningstichting/Helder Vastgoed BV het pand terug naar de oorspronkelijke casco-staat. Directeur Robbert Waltmann: ,,Dit betekent onder andere het asbest-vrijmaken van het pand. Het verwijderen van de roltrappen, tussenmuren, houten schotten en dergelijke.”

Op de eerste etage komt nu nog alleen daglicht binnen nabij de voormalige restaurantkoepel. Dat gaat veranderen omdat directeur Waltmann ramen in de gesloten gevel van het pand wil laten maken. ,,Daar zorgen wij voor in de laatste fase van het werk”, zegt Van Stenis. ,,Eerst willen we al het reguliere sloopwerk gedaan hebben.”

Stafmedewerker stadsvernieuwing Ronald den Boer van Woningstichting/Helder Vastgoed BV vertelt dat er druk getekend en gerekend wordt voor de invulling van de 6000 vierkante meter ruimte in het kolossale pand: ,,Op de eerste etage zijn we van plan woningen te maken. Gezien de beschikbare ruimte worden het waarschijnlijk twee rijen woningen met ramen aan de kant van de Beatrixstraat en de achterzijde. De begane grond en wellicht de kelder worden opnieuw winkelruimte, maar hoe dat precies ingevuld wordt, is nu nog niet bekend.”

Een van de twee liftkokers dient als stortkoker voor het af te voeren puin. De keldervloer bevat asbest en dat moet door middel van onderdruk veilig worden verwijderd. Een verrassing was de omlijsting van de roltrappen vertelt Van Stenis. ,,Daar is ook asbest in verwerkt. Een fikse tegenvaller, maar dat lossen we op.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.