Zoekplaatje: ’Cel is klompje protoplasma met kern’

Zoekplaatje: ’Cel is klompje protoplasma met kern’
Rector A. van Zutphen (links) en leraar biologie G.F.J. Waage voor Het Nieuwe Lyceum aan de Witte Kruislaan.
© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek
Hilversum

Op het zoekplaatje van vorige week staan rector A. van Zutphen (links) en leraar biologie G.F.J. Waage te praten voor Het Nieuwe Lyceum aan de Witte Kruislaan in Hilversum.

Beide heren worden herkend door oud-leerlingen/collega’s Hein Bijl, Peter de Boer, Carel la Verge, Willem Meurer, Matthijs Langereis, Willem de Kan, Vivian van Vliet en Frieda Mandersloot-Anemaet. ,, Na jarenlang in allerlei noodgebouwen gehuisd te hebben, onder meer aan de Violenstraat, betrok Het Nieuwe Lyceum omstreeks 1953 het eerste eigen gebouw aan de Witte Kruislaan”, meldt La Verge. ,,Beide heren staan op de toegangsweg naar de school.”

Aimabele mensen

De Hilversummer omschrijft Van Zutphen als ’rector en een de grondleggers van de school’ en Waage als ’de directeur van de onderbouw, die er ook vanaf het begin bij was’. ,,Beide heren waren zeer aimabele mensen. De heer Waage kwam ik later vaak tegen en dan vond hij het heerlijk om met zijn oud-leerling over van alles en nog wat te praten. Als biologieleraar vond hij het niet direct belangrijk dat je alles uit je hoofd leerde, als je de betekenis maar onderkende. Zo zorgde hij ervoor dat je zelf ging denken.” La Verge stelt dat het ’zeer waarschijnlijk’ is dat foto ’kort na de opening in 1953’ is genomen.

Jaartal

Bij dat jaartal moet een kanttekening worden geplaatst. Het Nieuw Lyceum ging op 1 september 1935 (als particulier daltonschool) van start in de Violenstraat, en verhuisde in 1938 naar een grote pand in de Geraniumstraat. Het nieuwe gebouw aan de Witte Kruislaan werd in 1955 geopend.

Dat brengt Vivian van Vliet, oud-docent lichamelijke oefening aan de school, tot een datering van de foto. ,,De heer Van Zutphen was tot schooljaar 1963-1964 rector van Het Nieuwe Lyceum. Zelf ben ik in 1964 als lerares aangenomen en heb de heer Waage als collega meegemaakt.” De foto moet dus gemaakt zijn tussen 1955 en medio 1963.

Bakkersschool

Volgens Willem Meurer was de heer Waage niet alleen biologieleraar maar ook conrector. ,,Hij liet mijn vader na het verschijnen van mijn kerstrapport (4e klas HBS-B) bij zich komen om hem mede te delen dat hij zijn zoon beter van school kon halen want het maximaal haalbare was de bakkersschool! Ik heb toch gewoon eindexamen HBS-B gedaan op de Gooische HBS.”

Verkeersongeluk

Mathhijs Langereis, oud-rector van de school, weet te melden dat Waage eerst docent gymnastiek was. Willem de Kan heeft nadere informatie. ,,Waage was aanvankelijk leraar lichamelijke opvoeding. Ten gevolge van een zwaar verkeersongeluk moest hij omscholen, werd hij leraar biologie. Waage was een instituut op zich op school. Precies vijftig jaar terug zat ik in zijn les. Ik herinner me nu nog letterlijk de definities die hij in mijn hoofd ’implementeerde’: een cel is een klompje protoplasma met een kern.”

Almere

Het Nieuwe Lyceum verliet het door architectenbureau Cuypers ontworpen gebouw aan de Witte Kruislaan in 1992. De school fuseerde toen (na een eerder samengaan de MMS Godelinde) met de Gooilandmavo uit Bussum en Scholengemeenschap De Rading uit Hilversum. Dat ging gepaard met een verhuizing naar Almere-Buiten. Onder de nieuwe naam Oostvaarders College (gymnasium, vwo, havo en vmbo).

Zoekplaatje: ’Cel is klompje protoplasma met kern’

Straalapparatuur

Drie reacties kreeg ik nog op het zoekplaatje nr. 493, met daarop een tentoonstelling of demonstratie van (straal)apparatuur. Bert Schram uit Wormer vermoedt dat de foto is gemaakt in Zandbergen ’op het Oosterspoorplein’ in Hilversum. Greet Klein Woudt houdt het op het in 1950 geopende Nera-gebouw (voor korte golf-radiocommunicatie) aan de Radioweg in Nederhorrst den Berg.

J.F. Majoor uit Laren komt met een suggestie voor de bezoekers van de tentoonstelling. ,,Ik meen de groep te herkennen al studenten van de St. Ludgerus kweekschool aan de Oude Amersfoorsteweg in Hilversum. Momenteel is daar de E.O. gevestigd. Ikzelf sta er niet bij. Ik was in die dagen extern en miste nog wel eens een uitstapje. in 1960 is deze groep geslaagd voor de hoofdakte. We komen nog een keer per jaar samen op onze reünie in Zutphen.” Dat er weinig gereageerd is op het zoekplaatje is volgens Majoor niet zo gek. ,,Er wonen maar weinig mannen van deze groep in het Gooi. De meesten kwamen uit het Noorden en Oosten van ons land.”

Zoekplaatje: ’Cel is klompje protoplasma met kern’

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 495). Een muzikaal groepje jongelui op de bank. Wie zijn dit? Waar kijken ze naar? Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons