Premium

Geen onbekende pareltjes maar alleen voor de hand liggende locaties op geluksplekkenlijst Schagen

Geen onbekende pareltjes maar alleen voor de hand liggende locaties op geluksplekkenlijst Schagen
De vlotbrug in ’t Zand.
© foto cyclomedia
Schagen

Waar ervaren inwoners van Schagen het ultieme geluk? De gemeente riep mensen op hun bijzondere stek te melden, zodat in de gemeente een lint van geluksplekken kon worden gemaakt. Inclusief fietsroute om heel gelukkig van te worden.

Afgelopen week is de voorlopige lijst van geluksplekken gepubliceerd. Is het een lint van verborgen pareltjes geworden?

Een serie plekken van grote schoonheid waar je normaal gesproken aan voorbij rijdt, maar die je straks al fietsende ineens leert kennen dankzij het geluksbeleid van de gemeente Schagen?

VVV-gids

Helaas, vergeet het maar. Op de lijst van zeventien plekken staan vrijwel alleen de bekende voor de hand liggende plekken. Het is alsof de VVV-gids erbij is gepakt. Verrassingen zijn er nauwelijks.

De Molen in Groenveld, de vlotbrug in ’t Zand, het Wildrijk in Sint Maartensvlotbrug, de Muziektuin in Schagen, het dorpsplein in Callantsoog, het panoramaduin in Petten, de hertenkamp in Schagerbrug, het nieuwe Polderpark in Oudesluis, Midgard in Tuitjenhorn, de duinen van Sint Maartenszee, de steigers bij het meer van Dirkshorn, het kerkje van Valkkoog en zo nog een paar bekende plekken.

Geen onbekende pareltjes maar alleen voor de hand liggende locaties op geluksplekkenlijst Schagen
De muziektuin in Schagen.
© foto hollandmediacombinatie/marten visser

De enige min of meer verrassende keus is de waterberging bij zorgboerderij Croon en Berg bij Burgerbrug. Grootste flater op de lijst: de Boskerpolder bij Groote Keeten. ’Natuurliefhebbers noemen de polder een eldorado’, meldt de website van Schagen.

Wel jammer dat diezelfde gemeente ontwikkelaar Droomparken toestaat dik driehonderd vakantiehuisjes neer te zetten in dit ’eldorado’. Of het dan nog een geluksplek is?

Serie

Al met al is de in gemeentekringen zo bejubelde serie geluksplekken niet meer dan een obligate lijst van voor de hand liggende plaatsen geworden. Daar kunnen bombastische titels als ’De Blik van de Visserman” (Callantsoog) en ’Het Rijk van de dromende dijk’ (Petten) niks aan veranderen.

En zo lijken de criticasters van het geluksbeleid hun gelijk te halen. ’Noem allerlei zaken die je als gemeente al jaren deed, plak er het etiket geluk op en dat is het dan’. Zo wordt het beleid vaak omschreven. Wat betreft die geluksplekkenfietsroute is daar geen speld tussen te krijgen. Die fietstocht had in de tijd dat de gemeente nog gewoon deed simpelweg ’dorpenroute’ geheten.

Marten Visser

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen